Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Οι εξαγγελίες Σαμαρά ωφελούν μόνο τους έχοντες

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 12:34

Οι εξαγγελίες Σαμαρά ωφελούν μόνο τους έχοντες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι εξαγγελίες Σαμαρά ωφελούν μόνο τους έχοντες
Η προτεραιότητα –και προσωπικό στοίχημα όπως ο ίδιος- του πρωθυπουργού είναι να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Με μέτρο και πρόγραμμα όπως είπε ο κ. Σαμαράς για να μην επιστρέψει η χώρα στην εποχή των ελλειμμάτων.
Γράφει:  
Σε ποιους συντελεστές αναφερόταν όμως ο πρωθυπουργός; Το παράδειγμα το είπε ο ίδιος: Στον ανώτατο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας ο οποίος πρέπει να μειωθεί από το 42% που είναι σήμερα στο 33%. Εντυπωσιακή η μείωση: εννέα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Βέβαια, δεν είπε ο πρωθυπουργός πότε θα γίνει αυτή η μείωση. Δεν είναι όμως εκεί το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι δεν εξήγησε σε ποιους αφορά αυτή η μείωση. Ιδού λοιπόν.
Με φορολογικό συντελεστή 42% φορολογούνται σήμερα μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των …42.000 ευρώ. Στο ερώτημα αν υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα η απάντηση έρχεται από τα στατιστικά στοιχεία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων τα οποία έχει στη διάθεσή της η FMVOICE.
Όλοι όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα είναι περίπου έξι εκατομμύρια. Από αυτούς, ετήσιες οικογενειακές απολαβές άνω των 50.000 ευρώ, εμφανίζουν περίπου 180.000 οικογένειες. Που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός αυτών που θα κερδίσουν από την εξαγγελία Σαμαρά είναι πολύ μικρότερος για δύο λόγους:
  1. Ο συντελεστής του 42% εφαρμόζεται στο ατομικό εισόδημα και όχι στο οικογενειακό. Προφανώς, αυτοί που έχουν απολαβές από μόνοι τους 42.000 και πάνω, είναι υποσύνολο αυτών που έχουν οικογενειακές απολαβές άνω των 50.000 ευρώ.
  2. Ο συντελεστής του 42% δεν αφορά παρά μόνο σε αυτούς που έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Και όχι συνολικά εισοδήματα. Μόνο αυτά που προέρχονται από το μισθό και τη σύνταξη. Τα υπόλοιπα φορολογούνται αυτοτελώς όπως για παράδειγμα τα ενοίκια (φορολογούνται με συντελεστή 11% ή 33%) ή τα ελεύθερα επαγγέλματα που φορολογούνται με συντελεστή 26% ή 33%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: