Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στις τιμές κατοικιών στην Ευρώπη

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στις τιμές κατοικιών στην Ευρώπη

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τη μεγαλύτερη πτώση σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ευρωζώνη κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες και την εικόνα που αποτυπώνει η αντίστοιχη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές στην Ελλάδα υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην αμέσως επόμενη θέση από την Ελλάδα κατατάσσεται η Σλοβενία, όπου οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό της τάξεως του 5,4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι αγορές κατοικίας της Ιταλίας (-3,8%), της Κύπρου (-1,7%), της Ρουμανίας (-2,3%) και της Γαλλίας (-1,2%). Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, οι τιμές των κατοικιών είτε καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις είτε κινούνται ανοδικά, με αποτέλεσμα να έχει αντιστραφεί πλέον η εικόνα που καταγραφόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές των κατοικιών παρέμεναν σε αρνητικό πρόσημο. Σήμερα, οι τιμές στην Ευρωζώνη καταγράφουν ετήσια ενίσχυση της τάξεως του 0,5%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Στην ελληνική αγορά κατοικίας, η εικόνα παραμένει αρνητική, έστω κι αν ο ρυθμός επιβράδυνσης των τιμών σημειώνει σταθερή υποχώρηση από το τέλος του 2012, όταν οι τιμές μειώνονταν με ρυθμό κατά 13%. Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας της αγοράς κατοικίας είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τα αρχικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει για τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, όπως επίσης και για το σύνολο του 2013. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πτώση του 2013 άγγιξε το 10,9% (έναντι 10,3% της αρχικής εκτίμησης), ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2104 η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε σε 8,8%, σε σχέση με 8,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της ΤτΕ. Αντίστοιχα, η κάμψη του δεύτερου τριμήνου, με βάση τη χθεσινή αναθεώρηση, άγγιξε το 7,7%, έναντι 7,3% που εκτιμήθηκε αρχικά. Ως εκ τούτου, σε επίπεδο εννεαμήνου η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 7,8%.

Στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζεται ότι η εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά ακινήτων και η σημαντική αποθάρρυνση της ζήτησης οφείλονται στη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια, παρότι η αύξηση των φόρων «κατέστη αναγκαία για λόγους δικαιότερης κατανομής των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία προέρχονται από τις τράπεζες, από το 2008 μέχρι και το εννεάμηνο του 2014, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών πανελλαδικά αγγίζει το 37,1%. Ωστόσο τονίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγει η ΤτΕ μεταξύ των κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας, η μείωση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά το διάστημα της κρίσης, ξεπερνώντας το 50%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις των τιμών ναι μεν θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των προσεχών τριμήνων, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Κατά την ΤτΕ, «η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται με σχετική καθυστέρηση, καθώς εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: