Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

«Στάση πληρωμών» από τους πολίτες λόγω εκλογών

«Στάση πληρωμών» από τους πολίτες λόγω εκλογών

Πρώτη καταχώρηση: 05/01/2015 - 08:31
Τελευταία δημοσίευση: 08:31Οικονομία
«Στάση πληρωμών» από τους πολίτες λόγω εκλογών
Φρένο πάτησαν απότομα οι αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και εκατό μηνιαίες δόσεις.
Οι αιτήσεις ρύθμισης ίσα που ξεπερνούν τις 150.000, όταν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν στη μάξι ρύθμιση ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πια τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2014.
Συνολικά οι επικυρωμένες αιτήσεις περιορίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 125.000 (για τις υπόλοιπες 25.000 δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση, ώστε να αρχίσει να τρέχει η ρύθμιση) οι οποίες αντιστοιχούν σε φορολογικές οφειλές 1,3 δισ. ευρώ.
Στο ταμείο του Δημοσίου, έχουν εισρεύσει κάτι παραπάνω από 70 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της 1ης δόσης, όταν μόνο σε έναν μηνα τον Νοέμβριο, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η ρύθμιση δεν τραβάει. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου ήταν σαφώς υψηλότερες και υποστηρίχθηκαν αρχικά από τη μαζική προσέλευση των φορολογουμένων τα πρώτα εικοσιτετράωρα ενεργοποίησης της ρύθμισης.
Στις 25 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία μόλις είχε κάνει πρεμιέρα στο Taxisnet. Οι αιτήσεις έπεφταν βροχή στο σύστημα.
Μέσα σε μία ημέρα υποβλήθηκαν 9.400 αιτήσεις. Ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε το πρώτο δεκαήμερο. Μετά άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κόπωσης και τη χαριστική βολή φαίνεται να έδωσαν η πολιτική αναταραχή και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, βάζοντας σχεδόν στα αζήτητα τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: