Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΓΓΔΕ: Απαλλαγή ΦΠΑ για τις πρώτες ύλες μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

ΓΓΔΕ: Απαλλαγή ΦΠΑ για τις πρώτες ύλες
μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Πρώτη καταχώρηση: 21/01/2015 - 14:52
Τελευταία δημοσίευση: 15:15Οικονομία
ΓΓΔΕ: Απαλλαγή ΦΠΑ για τις πρώτες ύλες μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων
Του Τάσου Δασόπουλου

Την απαλλαγή από την ενδιάμεση υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ σε όλο τον κύκλο των δραστηριοτήτων μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων προβλέπει απόφαση της γενικής γραμματέως εσόδων κ Αικατερίνης Σαββαίδου εξαλείφοντας έτσι το πλεονέκτημα που έχουν οι αμιγώς εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα η απόφαση της κ. Σαββαίδου προβλέπει:
Την διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. των εγχώριων εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης (μεταποίησης) με σκοπό να αποτελέσουν αυτά αντικείμενο εξαγωγής ή παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.
Με την διαδικασία αυτή μπορούν να πραγματοποιούνται αποκτήσεις εγχωρίων προϊόντων κατά την διαδικασία ενδιάμεσης μεταποίησης προς επανεξαγωγή με απαλλαγή του Φ.Π.Α. υπό την προϋπόθεση διατήρησης του τελωνειακού καθεστώτος και την έκδοση του προβλεπόμενου τιμολογίου στο οποίο θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αγαθά έχουν τεθεί σε καθεστώς τελειοποίησης (μεταποίησης).
Την διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εμπορευμάτων τρίτων χωρών ( πρώτων υλών ) που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ενεργητικής τελειοποίησης).Με τη συγκεκριμένη διαδικασία οι παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται εντός του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή από υποκείμενα στο Φ.Π.Α. πρόσωπα, απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. με τη διατήρηση του τελωνειακού καθεστώτος και την έκδοση του προβλεπόμενου τιμολογίου στο οποίο θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αγαθά έχουν τεθεί σε καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης.
Την διαδικασία μη κοινοτικών και εγχωρίων εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.Για την υπαγωγή εγχώριων πρώτων και βοηθητικών υλών σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή απαιτείται η έκδοση άδειας από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: