Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Στον Προκρούστη και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές

Στον Προκρούστη και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές

esoda_grammateia_dimosion_esodon.jpg

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συστήνει επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι προτάσεις για τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων και καθιέρωση ενός μοντέλου είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Το κόψιμο ή ακόμα και την πλήρη κατάργηση των τελευταίων 700 φοροαπαλλαγών, που κοστίζουν πάνω από 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, ρίχνει προεκλογικά η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τη λήψη πιο επώδυνων μέτρων. Παράλληλα μηχανεύεται τρόπους για να μην πλημμυρίσει ο προϋπολογισμός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν φτάσει τα 73 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό «κενό» των 2,6 δισ. ευρώ που έχει εντοπίσει η τρόικα για το 2015 διατηρεί σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο, το οποίο στην ευθεία προς τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τις μεγάλες φορολογικές θύελλες.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συστήνει επιτροπή, έργο της οποίας είναι η κατάθεση προτάσεων που θα βελτιώνουν τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων, αλλά και η καθιέρωση ενός μοντέλου είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο ρυθμός με τον οποίο «φουσκώνουν» τα χρέη από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών έχει τρομάξει την κυβέρνηση που προσπαθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα να αποσπάσει ένα κομμάτι από την τεράστια αυτή «πίτα» που ολοένα και μεγαλώνει. Ακόμη και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιστρατεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τη γεωμετρική πρόοδο αυτών των οφειλών, εντείνοντας έτσι τον «πονοκέφαλο» στους επιτελείς της Καραγεώργης Σερβίας 10.
Τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσουν οι περικοπές που θα γίνουν στις φοροαπαλλαγές. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πιθανό ένα «ψαλίδι», το οποίο θα συνεχίσει τη δουλειά από εκεί που είχε σταματήσει το τελευταίο μεγάλο μαχαίρι που έγινε αισθητό το 2012.
Βέβαια, το πρώτο κύμα κατάργησης είχε ξεκινήσει από το 2010 με την τότε κυβέρνηση να λειαίνει αισθητά τον βασικό κορμό τους, όπως τις εκπτώσεις φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα και ενοίκια.
Τράπεζα της Ελλάδος και τρόικα θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια με τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην φορολογία εισοδήματος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Οι φοροαπαλλαγές αυτές αφαιρούν από τον προϋπολογισμό 3,614 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το μεγαλύτερο κόστος 1,046 δισ. ευρώ έχουν οι εκπτώσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Από τις 700 φοροαπαλλαγές, οι περισσότερες (117) αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ακολουθούν 98 απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων ενώ στον ΦΠΑ εφαρμόζονται 81 απαλλαγές. Συγκεκριμένα:
■ 293 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις φόρου που έχουν διατηρηθεί για τα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγου, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).
Τα ιατρικά έξοδα
Τρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την έκπτωση φόρου των δαπανών για ιατρικά έξοδα, δωρεές και χορηγίες και διατροφή μεταξύ συζύγων. Μόνο η έκπτωση φόρου για τα ιατρικά έξοδα κοστίζει στον προϋπολογισμό 50,9 εκατ. ευρώ. Η έκπτωση 1,5% που εφαρμόζεται στην παρακράτηση φόρου για 3.109.207 μισθωτούς και συνταξιούχους έχει κόστος 63,59 εκατ. ευρώ ενώ 72,33 εκατ. ευρώ κοστίζει η ειδική φορολόγηση των ναυτικών. Μέσω των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου 5.376.993 νοικοκυριά καταφέρνουν να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
■ Σε 2,171 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσόν που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικότερη τη μείωση στον συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
■ Απώλειες εσόδων 33,32 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
■ 658,78 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή (50% ή 100%) από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι προκαλεί απώλειες εσόδων ύψους 411,95 εκατ. ευρώ. Κόστος 129,77 εκατ. ευρώ έχουν οι απαλλαγές που εφαρμόζονται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές κοστίζει στο Δημόσιο σχεδόν 86 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, όριο το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
■ Απώλεια εσόδων ύψους 969,732 εκατ. ευρώ προκαλούν οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Το μεγαλύτερο κόστος 528,20 εκατ. ευρώ έχει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και εμβόλια, διαμονή στα ξενοδοχεία και τα θέατρα. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιολόγησης από την τρόικα έχει δεσμευτεί για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13% για τα ξενοδοχεία (διαμονή). Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου κοστίζουν στον προϋπολογισμό 346,99 εκατ. ευρώ με την ελληνική πλευρά να έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το ευνοϊκό πλαίσιο.
■ Κόστος 1,046 δισ. ευρώ έχουν για τον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές και εκπτώσεις του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα (πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) ανέρχονται σε 578,57 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι μειώσεις στην αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά που φτάνουν τα 465,8 εκατ. ευρώ.
■ Στα 65,22 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης με τις περισσότερες, ύψους 2,84 εκατ. ευρώ, να αφορούν τα ταξί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: