Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γ. Δραγασάκης: Όχι νέοι φόροι - Αναδιανομή φόρων και βαρών και δημιουργία περιουσιολογίου

Γ. Δραγασάκης: Όχι νέοι φόροι - Αναδιανομή φόρων και βαρών και δημιουργία περιουσιολογίου

Δηλώσεις έκανε στα κανάλια μετά την πρώτη σύσκεψη του κύκλου οικονομικών στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως γνωρίζετε, το θέμα μας απόψε ήταν να προετοιμαστούμε για την αυριανή επίσκεψη του κ. Σούλτς και του κ. Νταιζεμπλουμ την Παρασκευή και αυτό ήταν κεντρικό θέμα της συζήτησής μας. 

- Σας έχει προβληματίσει όλο αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες; Σήμερα είχε κραχ το Χρηματιστήριο κύριε Δραγασάκη. Ο τραπεζικός κλάδος είχε πτώση 26% ;

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχώς κραχ και στην κοινωνία και στο Χρηματιστήριο. Βεβαίως σε κάθε κυβερνητική πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων. Εγώ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας. Βεβαίως, όπως έχουμε πει και προεκλογικά η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, όπου το κράτος έχει συμμετοχή, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Αντίθετα, θα ήθελα να πω είναι ότι είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις και των ιδιωτών μετόχων όπου υπάρχουν, με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών, τη βελτίωση της θέσης τους και την ανάπτυξης της οικονομίας γενικά. 

- Κύριε πρόεδρε θα δούμε αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών; 

Εφόσον γίνουν οι αλλαγές θα γίνουν με τον τρόπο που είπα. Θα γίνει με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψη. Ήδη την Παρασκευή έχουμε κλείσει από καιρό συνάντηση με τους μετόχους, τους ιδιώτες στη Eurobank τους οποίους θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τις ιδέες που έχουν να πουν με στόχο όπως είπα, την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. 

- Δηλώσεις κυρίως περί ιδιωτικοποιήσεων πιστεύετε ότι έχουν επηρεάσει τις ΔΕΚΟ τις μετοχές τους, το ενδιαφέρον των ξένων… 
Υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι επενδυτές είχαν λανθασμένα επενδύσει στην προοπτική μιας ιδιωτικοποίησης που δε θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική. Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές ευκαιρίες, η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και την απασχόληση. Ετοιμάζουμε ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, μικρών, μεγάλων, μεσαίων, σε διάφορους τομείς, διότι πρέπει να πω ότι πέρα από την Ελλάδα της μιζέριας και της φτώχειας, υπάρχει η Ελλάδα των δυνατοτήτων και εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε τέτοιες δυνατότητες χτυπώντας ακριβώς τις ολιγαρχίες, τα καρτέλ κι ότι άλλο εμποδίζει ή κλείνει αυτές τις δυνατότητες προς εγχώριους ή προς ξένους επενδυτές. 

- Δηλαδή με τους Ευρωπαίους κ. Αντιπρόεδρε θα πάμε σε ρήξη; 

Ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Όπως είπαμε προεκλογικά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός το πρωί, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε μα σύντομη αλλά μεστή ομιλία, όποιος ενδιαφέρεται για τις πραγματικές θέσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαβάσει την ομιλία του.

- Υπάρχει φάκελος με θέσεις και προτάσεις έτοιμος ήδη από την Ελληνική Κυβέρνηση; 

Βεβαίως έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα η οποία έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη και τις δικές της προτάσεις και βεβαίως κατανοούμε ότι κι οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους Κοινοβούλια, τις δικές τους κυβερνήσεις και γι αυτό μιλάμε για διάλογο. Ούτε για τσαμπουκάδες ούτε για αμοιβαίους εκβιασμούς. 

- Που θα βρείτε τα χρήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση; 

Αυτό ίσως έχει δημιουργήσει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι ότι όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή χωρίς βασικά αγαθά, αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που παρέχουν αυτά τα αγαθά. Γι αυτό έχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με έσοδα από άλλες πηγές. Και επί τη ευκαιρία, επειδή μιλάμε για επιχειρήσεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ., εν πάση περίπτωση, πιστεύω να είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση μας θέλει να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις 

- Πιστεύετε ότι εστάλη λάθος μήνυμα στο εξωτερικό από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών περί κύματος ανατροπών;

Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση, έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, έχουμε μια κοινωνία όπου έχει δημιουργηθεί μια δυναμική προσδοκιών. Ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

- Στον κ. Νταιζεμπλουμ τι θα πείτε την Παρασκευή;

Τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο αλλά και η Ευρώπη θα γλιτώσει από εμάς με την έννοια δηλαδή ότι να ζητούμε συνέχεια δανεικά για να πληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο θέλουμε να απεμπλέξουμε τη χώρα μας καταρχήν, αλλά πιστεύουμε και την Ευρώπη. Θέλω να πω, όμως, ότι το πολιτικό κλίμα που εισπράττουμε εμείς από την Ευρώπη είναι θετικό, πολύ θετικότερο από ότι θα περίμενε κανείς. 

- Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως μας είπατε π.χ. με τη ΔΕΗ σημαίνει νέους φόρους;

Όχι νέους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να κάνει αναδιανομή φόρων και επιτέλους να λύσουμε μερικά προβλήματα που εκκρεμούν από δεκαετίες, δηλαδή να δημιουργήσουμε μια βάση που θα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τη φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων και να μην πληρώνουν μόνο οι αδύνατοι. Να πω ότι οι δύο υπουργοί μας, ο Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Οικονομικών είναι στη διάθεσή σας, αλλά και στη διάθεση ενδεχομένως ενδιαφερόμενων επενδυτών, ακριβώς για να συζητήσουμε συγκεκριμένα και να μην αφήσουμε κάποιον να παραπλανηθεί είτε από λάθος πληροφόρηση, είτε από λάθος εκτίμηση πραγμάτων, ή από κάποιους που ενδεχομένως ιδιοτελώς λένε αυτά τα οποία ήθελαν να συμβούν. 

- Αυτή η συμφωνία γέφυρα για την οποία μίλησε ο κ. Βαρουφάκης, μπορείτε να μας δώσετε κάποια χαρακτηριστικά;

Είναι πρόωρο. Ισχύουν αυτά που έχουμε πει. Το Μνημόνιο για μας έχει λήξει. Το νέο πρόγραμμα το οποίο θα υποβάλλουμε, θα το υποβάλλουμε. Άρα υπάρχει ένα κενό και σε αυτό το κενό θα υπάρξει κάτι, το οποίο θα επιτρέψει και διαπραγμάτευση να κάνουμε ήρεμα και τις οποίες εκκρεμότητες χρηματοδοτικές να τις καλύψουμε και πιστεύω ότι αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς και η Ευρώπη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: