Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βάζει τέλος στην κινδυνολογία

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βάζει τέλος στην κινδυνολογία

martin-schulz-630.jpg

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μάρτιν ΣουλτςΟ Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαρακτήρισε εικασίες τη συζήτηση γύρω από ένα πιθανό «Grexit», ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Προσθέτοντας ότι έχει ήδη πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την Ε.Ε., ο Μάρτιν Σουλτςδιευκρίνισε ότι αναταραχές στις χρηματαγορές δεν έχουν προκαλέσει ποτέ οι δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε για το εάν η ευρωζώνη θα άντεχε πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Heute Journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Ερωτώμενος εάν υπάρχει φόβος για την Ελλάδα, έκανε λόγο για εικασίες και πρόσθεσε: «Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό». Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για ένα «Grexit», ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην Ε.Ε.», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες.
Τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.
«Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: