Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ζημίες δισ. από την ανατίμηση του φράγκου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ζημίες δισ. από την ανατίμηση του φράγκου

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων της αιφνιδιαστικής ανατίμησης του ελβετικού φράγκου, μιας από τις μεγαλύτερες κινήσεις στην ιστορία των αγορών συναλλάγματος. Οι ζημίες αθροίζονται ήδη σε δισεκατομμύρια, ενώ συνεχίζουν να αποκαλύπτονται νέες «μαύρες τρύπες».

Στα θύματα της αιφνιδιαστικής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να «ξεκλειδώσει», έπειτα από περίπου τρία χρόνια, τη σταθερή σύνδεση της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ περιλαμβάνονται ονόματα όπως η Citigroup, που φέρεται να έχασε περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, η Deutsche Bank με 150 εκατ. δολάρια και η Barclays με περί τα 100 εκατ. δολάρια. Περιλαμβάνονται ακόμη πολύ περισσότερα hedge funds, όπως το Everest Capital Global Fund, που είδε την αξία ενεργητικού ύψους 830 εκατ. ευρώ να εξανεμίζεται. Και βέβαια, πλήθος brokers που προσφέρουν υψηλή μόχλευση στους ιδιώτες πελάτες τους για να «παίζουν» καθημερινά στο forex.

Στην κατηγορία αυτή, γνωστή ως CFD (Contract For Difference) ή spread betting, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μικρότερων και μεγαλύτερων οίκων, που για να προσελκύσουν πελάτες και να αυξήσουν την ελκυστικότητα των δυνητικών αποδόσεων παρέχουν μεγάλα περιθώρια μόχλευσης στους συναλλασσομέους. Συχνά η μόχλευση αυτή μπορεί να φτάσει 50 φορές το κεφάλαιο που έχει καταθέσει ο πελάτης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που προσφέρεται δυνατότητα μόχλευσης ακόμη και 100 φορές ή και περισσότερες. Με τον τρόπο αυτό ο «επενδυτής» μπορεί να πάρει θέση υψηλότερη του δεσμευμένου κεφαλαίου και να καρπωθεί πολλαπλάσιο όφελος, αν «στοιχηματίσει» σωστά στην κατεύθυνση της υποκείμενης αξίας. Αν όμως η αξία αυτή κινηθεί προς την αντίστροφη από την επιθυμητή κατεύθυνση, πολλαπλασιάζονται ανάλογα και οι ζημίες του. Ζημίες που δεν είναι πάντοτε σε θέση να καλύψει άμεσα ούτε αυτός ούτε ο broker, ακόμη κι αν έχει ασφαλιστεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Και εδώ προκύπτει η ζημία για τον broker. Οι απώλειες αυτές είναι που οδήγησαν τη βρετανική Alpari στην αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της και την αμερικανική FXCM στην de facto αύξηση κεφαλαίου, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, υπέρ της Leucadia National Corp., η οποία και δέχθηκε να διασώσει τον όμιλο για να μπορέσει να συνεχίσει έτσι τη λειτουργία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της FXCM, πελάτες της τής οφείλουν ποσά ύψους 225 εκατ. δολ. εξαιτίας της εκτόξευσης της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου. Και η ανταγωνίστρια δανική Saxo Bank ανακοίνωσε πως έχει υποστεί πλήγμα, ενώ η αμερικανική Interactive Brokers παραδέχθηκε απώλειες 120 εκατ. δολαρίων.
Μικρότεροι παίκτες, όπως η Excel Markets και η Global Brokers NZ από τη Νέα Ζηλανδία, απλώς κατεβάζουν ρολά, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Ζημίες ανακοίνωσαν επίσης οι IG Group, CMC Markets, Swissquote, Oanda και Interactive Brokers.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: