Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τα συντρίμμια των φορολογουμένων σε αριθμούς

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 12:02

Τα συντρίμμια των φορολογουμένων σε αριθμούς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα συντρίμμια των φορολογουμένων σε αριθμούς
«Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια» λέει το τραγούδι και στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα. Διότι το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο θα «κληροδοτήσει» στον επόμενο έναν κατάλογο οφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά περί τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ. «Παλαιό το πρόβλημα» με τις οφειλές προς την εφορία θα σκεφτεί κάποιος.
Γράφει:  
Κι όμως τα στατιστικά δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Μέσα στο 2013, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, έφτασαν στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μέσα στο 2014 στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή στη διετία της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν με χρέη… 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου τα μισά από όσα λίμναζαν επί δεκαετίες ολόκληρες στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών .
Η λογική «βάλε παραπάνω φόρους ώστε και οι μισοί να πληρώσουν πάλι καλά θα είμαστε» που επικράτησε τα τελευταία χρόνια (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ) έχει καταστροφικές συνέπειες. Τι έγινε με τον ΕΝΦΙΑ; Βεβαιώθηκαν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να εισπραχθούν 2,6 δις. ευρώ και η κυβέρνηση να δείξει «αποτελέσματα» στην τρόικα. Πέραν του ότι προς το παρόν έχουν εισπραχθεί 1,9 δις. ευρώ με αποτέλεσμα να μην έχει καταστεί σαφές ούτε καν το αν θα επιτευχθεί ο στόχος των 2,6 δις. ευρώ, η διαφορά από τα 2,65 έως τα 3,5 δισεκατομμύρια δεν παρέμεινε ένα θεωρητικό μέγεθος. Είναι ένα ποσό το οποίο βεβαιώθηκε και φορτώθηκε στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν έχει σημασία αν δεν το πλήρωσαν. Το κουβαλούν στον ΑΦΜ τους και πλέον για να κάνουν οποιαδήποτε οικονομική κίνηση θα πρέπει πρώτα να τα βγάλουν πέρα με την εφορία.  
Ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πολλοί θα το αποδώσουν στην πολιτική αβεβαιότητα αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Υπάρχουν και άλλα αίτια. Όπως το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση συνέταξε έναν προϋπολογισμό μετατοπίζοντας όλα τα φορολογικά βάρη για το τέλος του έτους. Ο λόγος; Να μην θιγούν οι φορολογούμενοι ενόψει των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών. Με το να σκάνε δύο και τρεις υποχρεώσεις μαζί από τον Σεπτέμβριο και μετά, ήαν εύλογο οι φορολογούμενοι να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν. Η συσσώρευση χρεών ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ήταν το αναμενόμενο επακόλουθο. Ήρθε και η προεκλογική περίοδος για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα. Αν εφαρμόσει τον νόμο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, κανονικά θα πρέπει να πετάξει εκτός ρύθμισης και τους περισσότερους από τους ελάχιστους που εντάχθηκαν σε αυτήν,. Διότι, αυτοί που χρωστούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ που γεννήθηκαν ως οφειλές από τον Οκτώβριο και μετά κανονικά δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση. Άλλος ένας πονοκέφαλος. Από Δευτέρα και αυτός…



Δεν υπάρχουν σχόλια: