Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι περιμένει τον νέο ένοικο της Καραγιώργη Σερβίας

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 11:04

Τι περιμένει τον νέο ένοικο της Καραγιώργη Σερβίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Τι περιμένει τον νέο ένοικο της Καραγιώργη Σερβίας
Στα λίγα… λεπτά της ώρας θα περιοριστεί –υποχρεωτικά- ο χρόνος ανοχής για τον νέο ένοικο της Καραγιώργη Σερβίας ο οποίος και θα αναλάβει το νευραλγικό πόστο των δημοσίων εσόδων. Ο υπουργός ή υφυπουργός που θα αναλάβει την… εφορία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σημαντική υστέρηση των εσόδων και το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να πείσει τους φορολογουμένους να πληρώσουν προκειμένου το δημόσιο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Γράφει:  
Τα… ζόρια θα είναι μεγάλα από την πρώτη ημέρα. Μόλις την Παρασκευή εκπνέει μια σημαντική προθεσμία: στο τέλος της εβδομάδας, πρέπει να καταβληθεί ο ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014 που περιλαμβάνει και τον τζίρο των Χριστουγέννων αλλά και η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, στο τέλος του μήνα, οι (λίγοι) που συμμετείχαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να καταβάλουν άλλη μια δόση αν θέλουν να διατηρήσουν το ευεργέτημα να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις. Περιορισμένη ανταπόκριση του κοινού, θα δημιουργήσει προβλήματα από τον πρώτο κιόλας μήνα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι αποκλίσεις τόσο θα περιορίζονται οι δυνατότητες της νέας κυβέρνησης να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ειδικά ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει ένα μεγάλο «στοίχημα». Ακόμη και ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε προεκλογικά ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2014, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Την Παρασκευή θα φανεί κατά πόσο το μήνυμα έχει περάσει ή όχι στους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι ο ΕΝΦΙΑ καταργείται. Πράγματι, αυτή είναι η εξαγγελία της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, η κατάργηση (και αντικατάσταση με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας) αφορά στο 2015 και όχι στο 2014.
Άρα, οι προτεραιότητες για τον νέο πολιτικό υπεύθυνο για τα έσοδα θα είναι:
  • Να ενεργοποιήσει εκ νέου έναν φορολογικό μηχανισμό που πάγωσε τη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη εσόδων από τους οφειλέτες
  • Να… πείσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για να μην προκύψει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα έσοδα.
  • Να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015.
  • Να ενεργοποιήσει το …callcenterτου υπουργείου Οικονομικών το οποίο, πάντοτε λόγω προεκλογικού κλίματος, δεν έκανε καμία προσπάθεια να «πιέσει» τους οφειλέτες ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πλέον ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος καθώς στο τέλος Μαρτίου η προθεσμία για τη ρύθμιση θα έχει εκπνεύσει. Μέχρι τώρα, οι συμμετέχοντες στη νέα ρύθμιση περιορίζονται στις 150.000 επί συνόλου 3,5 εκατομμυρίων και ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: