Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Δεν φορολογείται η έκπτωση ή πλήρης απαλλαγή από δίδακτρα των εργαζόμενων σε ιδιωτικά σχολεία

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δεν φορολογείται η έκπτωση ή πλήρης απαλλαγή από δίδακτρα των εργαζόμενων σε ιδιωτικά σχολεία

Δεν φορολογείται η έκπτωση ή πλήρης απαλλαγή από δίδακτρα των εργαζόμενων σε ιδιωτικά σχολεία
Δεν αποτελεί,τελικά, παροχή σε είδος και δεν φορολογείται η έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή που λαμβάνουν από τα δίδακτρα οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολειά για τα παιδιά τους που φοιτούν στο σχολείο.
Ειδικότερα με εγκύκλιο που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ορίζεται ότι η σχετική έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή από τα δίδακτρα εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης αφού αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία και κατά συνέπεια δεν αποτελεί παροχή σε είδος και δεν φορολογείται.
Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις ειδικές τιμολογιακές πολιτικές που εφαρμόζουν τα ιδιωτικά σχολεία (π.χ. εκπτώσεις για τους γονείς που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά στο ίδιο σχολείο) συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των διδάκτρων ή η δωρεάν φοίτηση για τα παιδιά εργαζόμενων, διευθυντών, διαχειριστών και μελών διοίκησης αυτών. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η παρεχόμενη αυτή μείωση εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης (ιδιωτικού σχολείου) καθόσον αποτελεί κίνητρο για τους εργαζόμενους ή διοικούντες αυτό, δεσμεύοντάς τους κατ' αυτόν τον τρόπο σε μακροχρόνια συνεργασία αλλά και ενισχύοντας την απόδοση του έργου τους. Ως εκ τούτου, γίνεται δεκτό, ότι η παροχή της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα για παιδιά εργαζόμενων, διευθυντών, διαχειριστών ή μελών της διοίκησης εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης (ιδιωτικού σχολείου) και συνεπώς δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν θεωρείται παροχή σε είδος και κατά συνέπεια ούτε και εισόδημα από μισθωτή εργασία για τους δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι σις πρόσθετες παροχές που ανεβάζουν εισόδημα και φόρο (εφόσον ξεπερνούν τα 300 ευρώ το χρόνο), περιλαμβάνονται οι δωροεπιταγές, τα εκπτωτικά κουπόνια, οι εταιρικές πιστωτικές κάρτες, οι απευθείας πληρωμές εργοδοτών για την κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών, κατασκηνώσεων κ.λ.π., αλλά και τα εταιρικά κινητά εφόσον υπάρχει υπέρβαση του προγράμματος για μη επαγγελματική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: