Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων για μικρές επιχειρήσεις

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων για μικρές επιχειρήσεις

Απλοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων για μικρές επιχειρήσεις
Τρείς αποφάσεις για τη διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Με τις δύο πρώτες αποφάσεις, που αποσκοπούν στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής μικρών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις απαιτήσεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, προβλέπεται ότι:
- Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας, που έχουν συσταθεί ως ΝΠΔΔ, έχουν ίδια περιουσία, έσοδα προερχόμενα από συνδρομές των μελών τους και δεν εμπίπτουν στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης του Ν. 4270/2014, θα εμπίπτουν στο εξής στις πολύ μικρές οντότητες και θα έχουν τις λογιστικές υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.
- Τα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς και οι πρατηριούχοι χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2015 στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το ύψος του κύκλου εργασιών τους. Οι οντότητες αυτές θα τηρούν για το φορολογικό έτος 2015 απλογραφικά βιβλία και γενικότερα θα έχουν τις υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.
- Οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκ του ιδρυτικού τους νόμου ή του καταστατικού τους, οφείλουν να συντάσσουν μόνο ισολογισμό και να μη τηρούν διπλογραφικά βιβλία, μπορούν να τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.
- Οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες, δεν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εφόσον μέχρι τις 2.3.2015 μετατραπούν σε απλές ετερόρρυθμες εταιρείες και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.
Επίσης διευκρινίζεται, ότι δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού διακίνησης και στην περίπτωση κενών ειδών συσκευασίας.
Με την τρίτη απόφαση οι εταιρείες που υποστηρίζουν τεχνικά ή έχουν την άδεια καταλληλότητας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, θα υποβάλουν στο TaxisNet ηλεκτρονικά δήλωση για τη γνωστοποίηση της διακοπής λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών λόγω βλάβης της φορολογικής μνήμης.
Η δήλωση θα υποβάλεται εντός 10 ημερών από τη διακοπή λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Ειδικά, για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η σχετική δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: