Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Από Δευτέρα στον ELA και οι 4 συστημικές Τράπεζες

Από Δευτέρα στον ELA και οι 4 συστημικές Τράπεζες

Αίτημα να αντλήσουν ρευστότητα από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης έχουν καταθέσει ελληνικές Τράπεζες. Καθησυχαστική η Τράπεζα της Ελλάδος.
ston-prothalamo-tou-ela-ellinikes-trapezes
Στον μηχανισμό 'Εκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) κατέφυγαν ήδη δύο ελληνικές τράπεζες -η Alpha και η Eurobank- ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι άλλες δύο συστημικές Τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς.
Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν επιβεβαιώνουν, αλλά και δεν διαψεύδουν την πληροφορία ότι ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει να αντλήσουν 5 δισ. από τον ELA. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Προσθέτουν επιπλέον ότι ακόμη κι αν οι Τράπεζες προσέφυγαν στον ELA, το ποσό είναι πολύ μικρό και εύκολα μπορεί να καλυφθεί. Υπενθυμίζουν ότι την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2012 η χρηματοδότηση από τον ELA έφτασε τα 140 δισ. και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα των Τραπεζών θα εξεταστεί πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, ενώ φέρεται να αφορά την άντληση ρευστότητας της τάξεως των 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι τράπεζες φέρονται να ζητούν τα «ακριβά» χρήματα του ELA (Emergency liquidity assistance) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει από την εκροή καταθέσεων, αλλά και για να είναι σε θέση να καλύψουν επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: