Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Πρόσθετη ρευστότητα από τον ELA ζητούν οι τράπεζες

Πρόσθετη ρευστότητα από τον ELA ζητούν οι τράπεζες

trapezes.jpg

ΕUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας κατέφυγαν, με αίτημά τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας. 
Το δρόμο προς τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας άνοιξαν δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank, οι οποίες κατέθεσαν σχετικό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακολούθησαν οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική).
Οι τράπεζες φέρονται να ζητούν ρευστότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται μετά τη μείωση των καταθέσεων, τις συνεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και την πτώση της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου.  
Τα συγκεκριμένα αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τότε ίσως υπάρξουν αιτήματα και από άλλες ελληνικές τράπεζες. 
Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών πάντως χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες ημέρες από τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι κλιμακώνουν την κινδυνολογία, λέγοντας ότι οι καταθέτες αποσύρουν τις καταθέσεις εξαιτίας της προοπτικής να αναλάβει τις τύχες της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: