Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στα παραμύθια περί Grexit

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στα παραμύθια περί Grexit

merkel-schulz-630.jpg

Μάρτιν Σουλτς vs Άνγκελα Μέρκελ για ενδεχόμενο GrexitΜάρτιν Σουλτς vs Άνγκελα Μέρκελ για ενδεχόμενο Grexit
Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η γερμανική επίθεση μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει νικητής από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου και αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας.
Η πολιτική τρομοκρατίας που άσκησαν από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών η Ανγκελα Μέρκελ και τα φερέφωνά της για να υποστηρίξουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικρίθηκε έντονα από πολλούς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλη χώρα της οικογένειας των 19 πλέον να εξέλθει από την ευρωζώνη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη...
Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατηγορεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «ανεύθυνες εικασίες».
«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δεν βοηθούν αληθινά», επισημαίνει εμφατικά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.
«Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων», εκτιμά ο πολιτικός αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, ξεχωρίζει η οξεία κριτική κατά του Βερολίνου από τη βελγική «Le Soir», η οποία χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά ζητήματα ενός άλλου κράτους-μέλους» την πιθανότητα να εκτοπίσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Με τίτλο «Ελλάδα: Οι Ευρωπαίοι παίζουν με τη φωτιά», το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας χαρακτηρίζει τη γερμανική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας «επιστροφή στους εκβιασμούς», στα «αναθέματα» και στους «εκβιασμούς», που δίνουν εκ νέου στο ευρωπαϊκό σχέδιο την εικόνα χωροφύλακα και «κλέφτη», ενάρετων και αμαρτωλών.
Ο γερμανικός στόχος είναι να φοβηθούν οι Ελληνες ψηφοφόροι, αναφέρει η δημοσιογράφος Beatrice Delvaux, η οποία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκινήσουν με τους νέους πολιτικούς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ισπανός Ιγκλέσιας του Podemos, έναν διάλογο με στόχο την κατάρτιση κοινού προγράμματος, που θα ενσωματώνει την ανάγκη εξυγίανσης των πολιτικών διαχείρισης με την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, ένας συντηρητικός οικονομολόγος, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, που ανέκαθεν ήταν οπαδός ενός Grexit, τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικός χρέος.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στη Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «από τους λίγους Ελληνες πολιτικούς που έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και γι' αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: