Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Σε θυρίδες, σεντούκια και... στρώματα καταθέσεις 10 δισ. ευρώ

Σε θυρίδες, σεντούκια και... στρώματα καταθέσεις 10 δισ. ευρώ

  •  Print
Σε θυρίδες, σεντούκια και... στρώματα καταθέσεις 10 δισ. ευρώ
Με προορισμό τα στρώματα, τα οικιακά χρηματοκιβώτια και τα σεντούκια οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 20 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.
Όπως γράφει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μόλις το 20% των εκροών αυτών έχει ως προορισμό τράπεζες του εξωτερικού κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το κύμα αναλήψεων το 2012, όταν και τότε υπήρχε αβεβαιότητα και ανησυχία για ενδεχόμενο Grexit.
Tα μισά από αυτά τα χρήματα εκτιμάται ότι κρύφτηκαν σε θυρίδες και σεντούκια και, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως γρήγορα οι πελάτες τους θα επιστρέψουν τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μόλις υπογραφή συμφωνία με τους πιστωτές.
Το 30% των εκροών αυτών, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν κυρίως σε προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια.
Πάντως, οι τράπεζες παραμένουν σε επιφυλακή, γιατί εκτός από τις εκροές, τη ρευστότητα εμποδίζουν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων και η διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, αν επέλθει συμφωνία, το μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων θα επιστρέψουν, όμως αν αυτό καταστεί αδύνατο και επέλθει ρήξη Ελλάδας – δανειστών και η ΕΚΤ διακόψει έστω και προσωρινά την πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας, τότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές για όλο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την οικονομική ζωή της χώρας εν γένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: