Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Οι δεσμεύσεις μας είναι τετραετούς διάρκειας - Κανονικά οι 100 δόσεις

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 12:35

Βαρουφάκης: Οι δεσμεύσεις μας είναι τετραετούς διάρκειας - Κανονικά οι 100 δόσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βαρουφάκης: Οι δεσμεύσεις μας είναι τετραετούς διάρκειας - Κανονικά οι 100 δόσεις
Δεν απέκλεισε αυξήσεις του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών για τα νησιά.
"Οι δεσμεύσεις μας είναι τετραετούς διάρκειας, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου", τόνισε ο τσάρος της οικονομίας μεταθέτοντας για αργότερα την αναπροσαρμογή του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα. Σε βάθος τετραετίας είναι και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά μετριάζοντας τις προσδοκίες για άμεση εφαρμογή του.
Σε ο,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε ανακοινώσει η αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε αλλαγές σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να δημοσιοποιηθεί ύστερα από 1-2 εβδομάδες.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν, για τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να γίνουν αλλαγές στους όρους ή να ελεγχθεί η νομιμότητά τους.
Η τρόικα τελείωσε, υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να έρθει και να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, ο υπ. Οικονομικών τον χαρακτήρισε απαράδεκτο φόρο και τόνισε ότι θα αλλάξει εντός του 2015.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές όταν θα έχει επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με τον υπουργό.  Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα. "Αναφέρομαι σε χρήση των swaps για την μείωση του χρέους", τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Βαρουφάκης: Αν "σκοτώνετε" τις προοδευτικές κυβερνήσεις κερδίζουν οι εθνικιστές
Στο μεταξύ, μιλώντας στο γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo δηλώνει: "Λέω στους εταίρους μου: Εαν νομίζετε ότι είναι προς το συμφέρον σας να πυροβολείτε προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές, θα πρέπει να φοβάστε τα χειρότερα".
"Οι ρατσιστές και οι εθνικιστές θα είναι οι κερδισμένοι εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες "πυροβολήσουν" τη νέα ελληνική κυβέρνηση", επισήμανε και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποφέρουν εάν οδηγήσουν κυβερνήσεις σαν τη δική του σε "ασφυξία".
"Αυτό λέω στους εταίρους μου: Εαν νομίζετε ότι είναι προς το συμφέρον σας να πυροβολείτε προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές, θα πρέπει να φοβάστε τα χειρότερα"...
"Μένει να κυνηγήσουμε το πνεύμα της Τρόικας, να απομακρυνθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον κλοιό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα", υπογράμμισε.
"Όσο περισσότερο αποτυγχάνει η λιτότητα τόσο περισσότερη λιτότητα θα συνταγογραφείται. Είναι λοιπόν επιτακτικό σήμερα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την τιμωρητική και παράλογη λιτότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τους πιστωτές της", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Αναφέρεται μάλιστα και στο μείζον θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Εκκλησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Ελλάδα με τεράστιο πλούτο, που όμως, δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: