Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Σε δόσεις το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

Βαρουφάκης: Σε δόσεις το
αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: 25/02/2015 - 12:13
Τελευταία δημοσίευση: 12:13Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σε δόσεις το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ
Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο,εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν θα αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά,τα βιβλία,τον τύπο  αλλά άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια «μικρή αλλαγή συντελεστή ,που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».
Ο κ.Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ο ΕΝΦΙΑ ,που είναι ένας άδικος φόρος δεν θα υπάρχει το 2015 ενώ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων υποστήριξε ότι θα νομοθετηθεί αφού υπάρξουν, όμως, αλλαγές σύμφωνα με το μοντέλο ΟΟΣΑ στο αρχικό πλαίσιο.
Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι δεν θα γίνουν το τετράμηνο: «Η δική μας κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις οικογένειες να πεταχτούν στο δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Όσον αφορά στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για αφορολόγητο 12.000 ευρώ ,άφησε να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά  εντός του 2015, καθώς ο ρυθμός εφαρμογής του θα είναι σε συνάρτηση με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το email Χαρδούβελη καταργήθηκε και αυτή είναι η «μεγάλη επιτυχία» της κυβέρνησης.
«Το email Χαρδούβελη ήταν ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα που καταργούνται» επεσήμανε με έμφαση.
Όσον αφορά στη διάκριση ανάμεσα στους θεσμούς και την τρόικα,ο κ.Βαρουφάκης αναφερόμενος στην τρόικα ανέφερε ότι «επρόκειτο για ένα επιτελείο μεγαλουπαλλήλων τεχνοκρατών που ως συμμορία εισέβαλλαν στα υπουργεία και επέβελλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα ,καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία».
«Εμείς θα συζητάμε με την Κομισιόν. Η Κομισιόν θα κάνει το συντονισμό με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών ,η μεγάλη επιτυχία είναι η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συνάδει με τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας ενώ είπε ότι μέσα στο τρέχον τετράμηνο σταθεροποίησης της οικονομίας θα «πρέπει να νομοθετήσουμε στο πλαίσιο των πυλώνων της Θεσσαλονίκης με λελογισμένο τρόπο».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι πρέπει  να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών. «Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις αλλά το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια, ακόμα και με μειοψηφικά πακέτα μετοχών για να υπάρξει μια ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα μπορεί η περιουσία του Δημοσίου να συμβάλει για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας».
Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο δεν θα πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. «Εκείνοι που επιδείκνυαν τον πλούτο τους  χωρίς να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά,πρέπει να πληρώσουν» είπε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: