Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

751€ στα τέλη του 2016

751€ στα τέλη του 2016

skourletis_korkidis.jpg

O Πάνος Σκουρλέτης με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη | ΕUROKINISI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Περί τα τέλη του 2016 θα αυξηθεί όπως φαίνεται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ αφού ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης μοιάζει να έχει αποδεχτεί τη διετή διαδικασία προσαρμογής, ώστε να μην καταγραφεί «μπουμ ανεργίας» λόγω των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της κρίσης και δεν θα μπορούν να δώσουν άμεσα αύξηση 25%.
Ετσι από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού η αύξηση των θέσεων απασχόλησης αναμένεται να τροφοδοτήσει τον τζίρο της πραγματικής οικονομίας λόγω της αύξησης του εισοδήματος ανέργων. Ολα αυτά τέθηκαν χθες στις διαδοχικές συναντήσεις του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα στη συνάντηση με την αρμόδια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ρ. Αντωνοπούλου, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τέθηκαν στη διάθεση της κυβέρνησης δηλώνοντας πως θα σταθούν αρωγοί στην εφαρμογή ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης με ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης 300.000 ανέργων σε βάθος τριετίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρόγραμμα που φέρνει το κράτος ως εργοδότη ύστατης καταφυγής και δίνει λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, που με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν με χρήμα την αγορά λόγω της αύξησης της αγοραστικής τους δύναμης.

Ρητή συμφωνία

Η κ. Αντωνοπούλου απέσπασε τη ρητή συμφωνία των εμπόρων για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. από την αναδιάρθρωση του χρέους ειδικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τον επανασχεδιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ για προσλήψεις 52.000 ανέργων κοινωφελούς εργασίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας ανέλυσε στους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης αποσπώντας την υποστήριξή της στην ολική αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα έχει προταθεί:
Η σύνδεση της κατάρτισης με την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και η πιστοποίησή της από αναγνωρισμένους φορείς.
Η άμεση διαμόρφωση Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας και ειδικότερα η συστηματική καταγραφή σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για συγκεκριμένες δεξιότητες και ειδικότητες.
Η ενδυνάμωση του ΠΔΕ και του διυπουργικού συντονισμού για τις ανάγκες των ΜμΕ επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με «μεικτό πρόγραμμα» σύνδεσης της κατάρτισης με την απασχόληση.
Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό το υπουργείο προτίθεται να νομοθετήσει εντός του 2015 όλα όσα αφορούν το συλλογικό εργατικό δίκαιο και την προστασία της απασχόλησης. Κυρίως να νομοθετήσει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά της καταβολής αποζημίωσης απόλυσης στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: