Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 27/02/2015 - 08:40
Τελευταία δημοσίευση: 08:40Οικονομία
Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ
Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι γεμάτη με ασάφειες, δηλώνοντας περήφανος γι' αυτές τις "δημιουργικές ασάφειες". Όπως είπε, και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες, για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο, σε ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορεί να το πετύχει. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα, βιβλία και έντυπα, τονίζοντας ότι θα ψάξει να βρει κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό.
Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το κείμενο της συμφωνίας γράφτηκε με στόχο το τέλος του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα ως συμμορία τεχνοκρατών, «οι οποίοι δεν είναι καν εξουσιοδοτημένοι να συζητούν την οικονομική βάση αυτών των προγραμμάτων». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τα μνημόνια ως ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών και παρανομιών.
«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα, γιατί η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει, θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μίας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το δημόσιο.
Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και, ιδίως, για τους ασθενέστερους. Τόνισε, πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μίας αναπτυξιακής τράπεζας, όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως, μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας, εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, αν δεν κατέληγαν σε αυτή τη συμφωνία, τότε θα έπρεπε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά και να μειώσει συντάξεις, ενώ αποκάλυψε ότι, όταν ανέφερε πρώτη φορά στο Eurogroup την έκφραση ανθρωπιστική κρίση, τον καταδίκασαν ότι πολιτικοποιεί τη συζήτηση.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών λένε "μπράβο" στην κυβέρνηση. «Έρχονται άλλοι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι μίλησαν εναντίον μας μέσα στο Eurogroup και στο περιθώριο έρχονται και σου λένε "μπράβο, είναι απίστευτο αυτό που κατάφερες"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία από τον Γιάννη Μηλιό, είπε πως στεναχωριέται, «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ». Σημείωσε, επίσης ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μανώλη Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι, εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.
Ακολουθούν περισσότερα και βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: