Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΟΑΕΕ: Δέσμη μέτρων για την αύξηση των εσόδων

ΟΑΕΕ: Δέσμη μέτρων για την αύξηση των εσόδων
Βελτιωτικές κινήσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ αναμένεται να προωθήσει άμεσα ο αναπληρωτής υπ. Εργασίας Δ. Στρατούλης.
03 Φεβ 2015 - 09:10
Picture 0 for ΟΑΕΕ: Δέσμη μέτρων για την αύξηση των εσόδων
Την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), βελτίωση της δυνατότητας επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης με χρέη ακόμη και άνω των 20.000 ευρώ προς το ταμείο, περιλαμβάνει η ατζέντα του νέου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούτη, για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, η διοίκηση του ταμείου συνεχίζει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού φακέλου του κάθε ασφαλισμένου, θα γίνεται ηλεκτρονικά και η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, από τα περιφερειακά τμήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που θα αφορούν στην ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, θα προωθηθεί η δυνατότητα επιλογής ακόμη και μικρότερης από αυτή που προβλέπεται σήμερα, ασφαλιστικής κατηγορίας, για τα επόμενα δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, πέρασε διάταξη που παρέτεινε το δικαίωμα επιλογής μίας ή δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών, για ασφαλισμένους που δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο, ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών.

Δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να δοθεί δυνατότητα κατάπτωσης ακόμη και τριών ασφαλιστικών κατηγοριών, με στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών, έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, εκτιμώντας ότι θα εισρεύσουν προς τον ΟΑΕΕ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο, να μπορεί κάποιος να λάβει σύνταξη, ακόμη κι αν οφείλει προς το ταμείο, ποσό άνω των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα υπάρχει συμψηφισμός του 75% της οφειλής με τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς εκτιμάται ότι η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης καθυστερεί κατά μέσο όρο, οκτώ μήνες, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παρακρατείται μηνιαία, από τη σύνταξη.

Στο πλαίσιο των άμεσων νομοθετικών διατάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Ρωμανιά, σχεδιάζουν αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και γενικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με κεντρική αλλαγή τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης ως ποσοστό του διαθέσιμου ετήσιου εισοδήματος. Για χρέη μόνο στην εφορία, ή μόνο στα ταμεία, η δόση δεν θα ξεπερνά το 20%, ενώ για χρέη και στα ταμεία και την εφορία, το ποσοστό θα ανέρχεται σε 30%.

Και ψηφιακός εκσυγχρονισμός


Την ίδια στιγμή, με εγκύκλιό της η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γωγώ Κωτίδου, προωθεί την ψηφιακή απεικόνιση εργασιών για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, με στόχο την ελάφρυνση των υπηρεσιών του ταμείου, την άμεση πρόσβαση στον «ηλεκτρονικό» φάκελο του ασφαλισμένου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας επιτρέπει, εκτός των άλλων, την επανεξέταση παλαιών διαδικασιών και την κατάργηση ή τροποποίησή τους.

Αναλυτικά, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Οικονομικού και Πληροφορικής, επανεξετάστηκε η διαδικασίαεπιστροφής εισφορών από τα Περιφερειακά Τμήματα με στόχο την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιστρεφόμενων ποσών και την αυτόματη δημιουργία σχολίων.

Με τη νέα διαδικασία:

- Καταργείται η έκδοση επιταγών

- Ενιαιοποιούνται και ψηφιοποιούνται τα έντυπα αποφάσεων

- Η πληρωμή πραγματοποιείται με πίστωση του Τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου

- Αυτοματοποιείται η δημιουργία σχολίου

- Η νέα διαδικασία επιστροφής εισφορών από τα Περιφερειακά Τμήματα έχει εφαρμογή από 1.2.2015, για εκκρεμή και νέα αιτήματα.

- Η διαδικασία διαχείρισης επιταγών καταργείται (καταστάσεις προς Διεύθυνση Οικονομικού). Τα στοιχεία θα αντλούνται πλέον από την εφαρμογή.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: