Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ φέτος

Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ φέτος

ekas_syntaxiouxoi.jpg

Οπως προκύπτει, παραμένουν αμετάβλητα τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ | ΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Οριστικό τέλος σε όσα είχε αποφασίσει η συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για το ΕΚΑΣ βάζει η κυβέρνηση, αφού χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος σχετικά με τη χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά το έτος 2015.
Οπως προκύπτει, παραμένουν αμετάβλητα τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, ενώ ορίζεται ότι ο προβλεπόμενος έλεγχός τους θα διενεργείται το αργότερο μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτρέπει την αυστηροποίηση των εισοδηματικών ορίων και κατά συνέπεια τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που είχε δρομολογήσει για το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472, 09 ευρώ. Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν για την καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:
Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472, 10 έως 9.200 ευρώ. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, πρέπει να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ. Το ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850€.

Δεν υπάρχουν σχόλια: