Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

misthos-euro-630.jpg

Με αυξήσεις 10% κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 780 ευρώ το 2017 |REUTERS/Alkis Konstantinidis
Περισσότερο από τρία έτη θα πρέπει να περιμένουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκειμένου αυτός να φτάσει σε επίπεδα μεγαλύτερα κατά 29 ευρώ από εκεί που βρισκόταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 (751 ευρώ), δεδομένου ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει σταδιακή αύξηση η οποία πάντως το 2017 θα ανέρχεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο 30%. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αυτό που θα πρέπει να αναμένουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι να λαμβάνουν στο τέλος κάθε έτους αύξηση 10%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεφεύγει από το αρχικό «με νόμο αυξάνουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ» και εναποθέτει τις ελπίδες της στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ).
Οι εργοδότες
Πάντως, στους παροικούντες το υπουργείο Εργασίας δεν προκάλεσε έκπληξη αυτή η εξέλιξη αφού, εν πολλοίς, ο νυν υπουργός Π. Σκουρλέτης είχε συγκατανεύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων να υπάρξει σταδιακή αύξηση και μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του κατώτατου μισθού ώστε να μην προκληθεί έκρηξη ανεργίας από τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην απότομη αύξηση.
Πάντως και γνωρίζοντας τις υπόγειες διαδρομές του ΣΕΒ με την τρόικα ακόμη κι αν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους η όποια αύξηση, αυτή θα πρέπει να φέρει και την έγκριση των δανειστών μας που πλέον έχουν μετονομαστεί σε «θεσμούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, το επικρατέστερο σενάριο (τρόικας επιτρεπούσης) είναι μέσα από κοινωνικό διάλογο και με την υψηλή επιστασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο τέλος του 2015 κατά 10%, στο τέλος της επόμενης χρονιάς να αυξηθεί επίσης 10%, για να πάρει στο τέλος του 2017 την τελική μορφή με την τρίτη αύξηση κατά 10% και να ανέρχεται στα 780 ευρώ. Ωστόσο, έντονα συζητείται και η σύσταση ενός νέου φορέα (που θα φέρει τον τίτλο του ανεξάρτητου) που θα μετράει τις συνέπειες των αυξήσεων στους μισθούς στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Ολα αυτά έχουν τεχνηέντως ενταχθεί στο e-mail Βαρουφάκη, όπου η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πορευτεί με μία («έξυπνη» βαφτίστηκε) προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισορροπεί μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης.
Η «έξυπνη» μετάβαση
Ουσιαστικά η κυβέρνηση συντάσσεται με τη λογική της ασφάλειας και της ευελιξίας στην εργασία (flexicurity), που αποτέλεσε στη δεκαετία του 2000 τον «έξυπνο» τρόπο που οι αγορές επέβαλαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κάπως έτσι, λοιπόν, στο e-mail γίνεται λόγος για «έξυπνη» μετάβαση.
Πάντως η παγίδα βρίσκεται στην έννοια του εξορθολογισμού και της σε βάθος χρόνου αύξησης του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι αν ο ανεξάρτητος φορέας (είναι τόσο εξαρτημένος όσο το γνωστό για τις στοχευμένες αναλύσεις του ΙΟΒΕ, που στα χρόνια του Μνημονίου έπεσε πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του) μετρήσει τις αυξήσεις και διαπιστώσει ότι χάνει η ανταγωνιστικότητα, τότε και αυτές οι αυξήσεις μπορεί να μην τύχουν της εγκρίσεως των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: