Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»

Ν. Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»

  •  Print
Ν. Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»
Του Κωστή Πλάντζου
Άμεσα να προστρέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις όλοι όσοι χρωστούν στην εφορία, αλλά και να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ακόμα τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κάλεσε από τη Βουλή τους φορολογούμενους η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Χαρακτήρισε σαν «πατριωτικό καθήκον και προσωπική επένδυση» την πληρωμή των φόρων. Οι αλλαγές και φοροελαφρύνσεις όμως που εξήγγειλε η κυρία Βαλαβάνη, θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν στο β΄εξάμηνο του 2015 ή από το 2016.
Για τους μισθούς του 2015, δεν αναμένονται αυξήσεις από την κατάργηση του αφορολογήτου και μείωση της μηνιαίας παρακράτησης, πριν τουλάχιστον τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αφού η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ξεκινά από τα 12.000 ευρώ, θα ψηφιστεί και θα ισχύσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς. Μέχρι τότε η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με τα ισχύοντα από το 2013, ενώ τα οφέλη από τις αλλαγές θα φανούν στα μέσα του 2016, σαν επιστροφή ή μείωση φόρου με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες που έχουν μείνει «στο ύψος τους» από το 2007. Μέχρι τέλους του 2015 θα νομοθετηθούν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις χρεών και η μορφή της αποζημίωσης των «μικρομολογιούχων», ενώ θα αυξηθούν κατά παρέκκλιση οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος είναι να ενταθεί ο έλεγχος (και οι «αντιστάσεις») στους οικονομικά ισχυρούς, ενώ θα είναι πιο ήπιος («με σεβασμό» όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη) για τον ταλαιπωρημένο πολίτη και για τη μικρή επιχείρηση.
Η κυρία Βαλαβάνη απέκλεισε να προχωρήσουν και οι αυξήσεις ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστίαση, είδη διατροφής και στα φάρμακα, αλλά και να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αλλαγών στη φορολογία που παρουσίασε περιλαμβάνει:
1. Νέα κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα του 2015, με πολλά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνει τα φορολογικά βάρη στα υψηλά ή πολύ υψηλά εισοδήματα.
2. Κατάργηση των «τεκμηρίων»: θα φορολογούνται μόνον τα πραγματικά εισοδήματα, δηλαδή τα δηλωθέντα ή όσα προκύπτουν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.
3. «Φρένο» σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προσωπικά ή επιχειρηματικά, στην δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων ή σε δέσμευση όσων τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
4. Αλλαγή των διοικητικών προστίμων.
5. Ρυθμίσεις χρεών: Η ρύθμιση με έως 100 δόσεις στην εφορία αλλάζει και επεκτείνεται, ενώ σύντομα θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία . Καταργούνται οι περιορισμοί που είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Έτσι θα ενταχθούν και μεγαλοφειλέτες χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι 100 δόσεις θα ισχύουν και για όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύσει για λίγους μήνες ακόμη (λήγει κανονικά τον Μάρτιο).
Ειδικά για όσους έχουν μεγάλη οικονομική αδυναμία, θα έρθει ρύθμιση για να μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ποσοστό του εισοδήματός τους.
Από συνόλου 2,5 εκατ. οφειλετών, μόλις 168.000 φορολογούμενοι έχουν ως τώρα κάνει ρύθμιση με 100 δόσεις. Έχουν ρυθμιστεί χρέη 2 δισ. ευρώ αλλά έχουν εισπραχθεί ως τώρα μόνον 45 εκατ. ευρώ.
6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα εξαιρεθεί η α΄κατοικία, αλλά μέχρι ενός ύψους.
Ο φόρος θα επιβληθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν μέχρι τον Ιούνιο. Θα έχει κλίμακες και πολλούς συντελεστές, ώστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ελάχιστα ή απολύτως τίποτε. Το όριο επιβολής του νέου φόρου θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία προτάσεων το προσεχές διάστημα.
7. Αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών υπό τον κύριο Νικολούδη, νέα επιχειρηματικά σχέδια του ΣΔΟΕ και συνέργειες με την ΓΓΔΕ κατά του λαθρεμπορίου, των off-shore, των τριγωνικών συναλλαγών κλπ. Αυξήσεις στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων ελεγκτών του υπουργείου (με μισθούς των 750).
8. Αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων, με προτεραιότητα σε εργαζόμενους που τους δόθηκαν ομόλογα από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυση τους (εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: