Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία στις ελληνικές τράπεζες

Ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία στις ελληνικές τράπεζες

nowotny-ewald.jpg

Ο Έβαλντ ΝοβότνιΟ επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι | REUTERS
Τέλος για την αγωνία στο θέμα της ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βάζει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, καθώς υπογραμμίζει πως ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δεν θα έκλεινε την πόρτα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Όπως συμπλήρωσε, οι τράπεζες θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.
Η συνηθισμένη μέθοδος άντλησης ρευστότητας ανεστάλη για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μεταφέροντας το βάρος της αναχρηματοδότησής τους μέσω του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημειώνεται πως την Πέμπτη η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος να αυξηθεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νοβότνι ερωτηθείς εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».
Ερωτηθείς για τους όρους υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «είναι καλώς ορισμένοι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».
«Νομίζω ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: