Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η ρύθμιση …πέθανε, ζήτω η ρύθμιση

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 12:12

Η ρύθμιση …πέθανε, ζήτω η ρύθμιση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η ρύθμιση …πέθανε, ζήτω η ρύθμιση
Μια από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η «αναθέρμανση» της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη είναι αποκαρδιωτικά καθώς δείχνουν ότι εδώ και τουλάχιστον έξι εβδομάδες, πρακτικά τα πάντα έχουν παγώσει.
Γράφει:  

Από το σύνολο των 3,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στην εφορία, στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί προς το παρόν λιγότεροι από 170.000 ενώ οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μετα βίας φτάνουν στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσα είναι βέβαια και τα καινούργια ληξιπρόθεσμα που προστίθενται κάθε μήνα κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έχει καν «φρενάρει» τον σχηματισμό καινούργιων ληξιπρόθεσμων οφειλών παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το ζητούμενο.
Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών το ζήτημα των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που πλέον αγγίζουν τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι από το πρώτο που αντιμετωπιστεί ενώ αναμένεται να κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Καταρχήν, θα τεθεί το θέμα της παράτασης καθώς η ρύθμιση των 100 δόσεων εκπνέει στο τέλος Μαρτίου και πρακτικά ο περισσότερος χρόνος έχει χαθεί λόγω εκλογών. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια –κάτι που έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός- έτσι ώστε το συνολικό ποσό της κάθε δόσης να συσχετίζεται με το μηνιαίο εισόδημα. Αυτό το μέτρο, αποσκοπεί στο να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι μικροοφειλέτες που δεν μπορούν καν να ανταπεξέλθουν στην ελάχιστη δόση των 50 ευρώ μηνιαίως.
Πάντως, στις οποίες νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να προστεθεί και η διάθεση για άσκηση πιέσεων στους οφειλέτες προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία της ρύθμισης. Το βάρος για την άσκηση των πιέσεων θα πέσει διεύθυνση συμμόρφωσης η οποία και θα απευθυνθεί στους οφειλέτες με γραπτά ειδοποιητήρια, email ακόμη και τηλεφωνικές οχλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: