Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ» Βαρουφάκης: Ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό - Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ»

Βαρουφάκης: Ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό - Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Βαρουφάκης: Ξεκίνησε η  διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό - Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Στην παραδοχή πως η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι κάτι που έγινε σκόπιμα. «Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως «και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία».
Σε συζήτηση, μου είπε κάποιος: «καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%. Και λέει: Αν είναι να το περάσουμε τώρα και να πάει στα κοινοβούλια, και βάλουμε ένα νούμερο, απλά δεν θα περάσει. Επομένως μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή τρόπο για να το περάσουν από τη βουλή τους».
Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι η Ελλάδα έθεσε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος δεν είχε ξαναγίνει. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε απομόνωση. «Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση. Το ανατρέψαμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
«Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα»ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσα στα προηγούμενα 2-3 χρόνια και θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Θυμάμαι την άνοιξη του 2012, όταν ετοιμαζόταν η Βουλή να υπογράψει το Μνημόνιο, είχα γράψει ένα άρθρο με απόγνωση, ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία. Κάθε φορά που γινόταν μία επέκταση του μνημονίου μειώναμε την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
«Όσο πιο βαθειά μπαίναμε σε αυτή τη μαύρη τρύπα, τόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Μία κυβέρνηση, η οποία λέει απολύτως όχι στο μνημόνιο. Αυτό που έλεγα και λέω στους εταίρους είναι ότι το μνημόνιο τελείωσε. Το μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι αν δώσεις σε ένα πτωχευμένο κράτος το μεγαλύτερο δάνειο, δεν πρόκειται να το πληρώσει ποτέ και ουσιαστικά το καταδικάζει. Το μνημόνιο είναι η δανειακή συμφωνία που επιβάλλει στο πτωχευμένο δημόσιο μέτρα. Επιβάλλει τα conditionalities. Αυτά απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.
«Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός που δεν αναφέρεται σε νούμερα αν δεν μπορει να τα πετύχει. Αν σας πω ένα νούμερο θα λέω ψέμματα. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή το πόσα μπορώ να βγάλω από τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός.
Χαρακτηριστική ήταν η δέσμευσή του για την περίπτωση του ΦΠΑ: «Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είναι πρόγραμμα τετραετίας, ο Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τα μέτρα ανακούφισης πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».
Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.
Ξεκίνησε η διαδικασίας διαπραγμάτευσης
«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.
Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία, από τον Γ. Μηλιό είπε πως στεναχωριέται «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μ. Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.
Τέλος, χαρακτήρισε «δημιουργική» την κριτική στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: