Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αύξηση κατώτατου μισθού σε βάθος χρόνου και ύστερα από συμφωνία



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αύξηση κατώτατου μισθού σε βάθος χρόνου και ύστερα από συμφωνία

Στο ελληνικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά για επαναφορά της μετενέργειας και των τριετιών ή επίσης για μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η απουσία ρητής αναφοράς στο χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χαρακτηρίζει την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τους εκπροσώπους των θεσμών. Αν και η φιλοσοφία που διαπνέει το ελληνικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Eurogroup, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή της προηγούμενης επιστολής που έμεινε γνωστή και ως e-mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση ούτε για τον τρόπο και τον χρόνο ενεργοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, πρόκειται για ένα «αρκετά πλατύ» κείμενο που επιτρέπει πολλές ερμηνείες και κατά συνέπεια η εξειδίκευσή του εξαρτάται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που είναι πολύ συγκεκριμένη αλλά και από τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν στους κόλπους των θεσμών.

Και πράγματι, στο κείμενο της κυβέρνησης γίνεται μια γενική αναφορά στην εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά και σε συνεργασία με φορείς όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και ο ΟΟΣΑ. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για επαναφορά της μετενέργειας και των τριετιών ή επίσης για μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων και επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, όπως βέβαια δεν υπάρχει αναφορά για επαναφορά του θεσμού του lock out, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για αυστηροποίηση του τρόπου προκήρυξης των απεργιών.

Ειδικά για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται αναφορά σε μια νέα, έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην οποία η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σταδιακά, εξισορροπώντας τις ανάγκες για ευελιξία αλλά και δικαιοσύνη. Η πρόθεση για αύξηση του κατώτατου μισθού μετατρέπεται σε... φιλοδοξία, σε βάθος χρόνου και κατά τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τον κατώτατο μισθό θα γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο φορέα σχετικά με το εάν οι αλλαγές σε μισθούς συνάδουν με την παραγωγικότητα και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας. Αναφορά γίνεται και στα προγράμματα ανεργίας, με έναν εξίσου γενικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επέκταση και την ανάπτυξη του υφιστάμενου καθεστώτος που προβλέπει την προσωρινή απασχόληση των ανέργων, σε συμφωνία με τους εταίρους. Οταν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, προβλέπεται η επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων για την αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: