Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Παράθυρο» Ντέισελμπλουμ για ελάφρυνση χρέους «Πρώτο βήμα η ελληνική λίστα» μεταρρυθμίσεων

«Παράθυρο» Ντέισελμπλουμ για ελάφρυνση χρέους

«Πρώτο βήμα η ελληνική λίστα» μεταρρυθμίσεων
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 11:17
 
UPD:13:30
REUTERS/YVES HERMAN
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Υπό αξιολόγηση είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας, αλλά εγκαίρως, η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε πάντως ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Όπως είπε, τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και θα ενημερώσουν το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) μέσω τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια.
Προσερχόμενος στην Ευρωβουλή ο κ. Ντέισελμπλουμ είχε τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, επισήμανε όμως ότι η σχετική λίστα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και πως θα χρειαστεί χρόνος για να εξειδικευθεί. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). 
Αναφορικά με την ευελιξία, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικoύς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χάνουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις». 
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. 
 
Πρόσθεσε ότι μόλις λήξει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος, το Eurogroup θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα. 
 
Είπε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στο ελληνικό πρόγραμμα, αν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.
 
Εξάλλου, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι.
 
Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Είπε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.
 
Σημείωσε επίσης ότι μόνο μια κυβέρνηση είχε συνεδριάσει για συζητήσει ενδεχόμενο Grexit και αυτή ήταν η βρετανική, ενώ υπογράμμισε ότι το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, δεν συζητείται, όπως είπε. 
 
Την παραλαβή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανάρτησή της εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα στο Twitter.
Είχε προηγηθεί εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.
Κατά την άποψη της Επιτροπής, ο κατάλογος αυτός είναι επαρκώς περιεκτικός (sufficiently comprehensive), ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν «κλειδί» για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τι περιλαμβάνει η λίστα της κυβέρνησης
Σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι με την έγκρισή του θα δοθεί χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κοινοτικές πηγές υπολογίζουν την απόδοση των μέτρων αυτών στο ποσό περίπου των 7 δισ. ευρώ.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Ν», στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται: 
Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα: 
  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 άπορες οικογένειες
  • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους / Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
  • Στηριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Ειδική κάρτα μετακίνσηης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφιελών, των κόκκινων δανείων, καθώς το σταμάτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
     
  • Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
    • Δίκαιο φορολογικό σύστημα 
    • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
    • Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
    • Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό)
    • Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας
  • Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και συγκεκριμένα στις συλλογικής συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
  • Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
  • Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων, καθώς και την προστασία της α' κατοικίας, κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εταίρους, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κόστος στον προϋπολογισμό.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε στο CNN σχετικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ,ότι θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης με τρόπο που να συνάδει στο νέο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης.
«Καταφέραμε για τους επόμενους τέσσερις μήνες, που είναι η διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης περιόδου, να μην υπάρξουν περικοπές συντάξεων και αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα υπάρξει σειρά κινήσεων για την ανακούφιση από τη φτώχεια», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: