Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μαθήματα φοροδιαφυγής από τους πλούσιους του πλανήτη

Μαθήματα φοροδιαφυγής από τους πλούσιους του πλανήτη

Μια ολόκληρη «βιομηχανία» ίδρυσης offshore σε φορολογικούς παραδείσους προκάλεσε η απόφαση φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.
mathimata-forodiafugis-apo-tous-plousious-tou-planiti
 
Το 2005 τέθηκε σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και η συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας για την παρακράτηση 15% από τους τόκους καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες.
Αυτή τη χρονιά 33 υπεράκτιες εταιρείες (offshore) με ελληνικό ενδιαφέρον απέκτησαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC. Οι έδρες των εταιρειών αυτών εντοπίζονται σε διάφορους "φορολογικούς παραδείσους" από τον Ειρηνικό ως την Καραϊβική. Οι εταιρείες αυτές συνδέονταν την περίοδο 2006-2007 με καταθέσεις ύψους άνω των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία δεν πληρώθηκε φόρος ούτε ενός ευρώ, αφού οι έδρες τους ήταν εκτός ΕΕ και Ελβετίας!
Από τις σημειώσεις υπαλλήλων της HSBC -που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας της εφημερίδας «Τα Νέα»- κατά την επικοινωνία τους με πελάτες φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσειςοι ίδιοι οι υπάλληλοι πρότειναν για την αποφυγή της φορολόγησης την ίδρυση offshore!
  • «Μας έφεραν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το άνοιγμα λογαριασμού και τη νέα εταιρεία στην Λιβερία που θα ανοίξει για λόγους ESD (σ.σ. η ευρωπαϊκή οδηγία για την φορολόγηση των τόκων), καθώς ο πελάτης είναι κάτοικος Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται από υπάλληλο τον Ιούνιο του 2005 σε καρτέλα ελληνίδας διευθύντριας, η οποία συνδεόταν με λογαριασμούς ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • «Ο πελάτης θα ανοίξει εταιρικό λογαριασμό όπου θα μεταφέρει όλα του τα κεφάλαια από τον υπάρχοντα λογαριασμό», σημειώνει υπάλληλος της Τράπεζας σε άλλη καρτέλα έλληνα πελάτη τον Νοέμβριο του 2005. Ο λογαριασμός εντοπίστηκε στον Παναμά.
  • Η περίπτωση κατοίκου Ελλάδας με καταθέσεις πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ο οποίος όταν ενημερώνεται από υπάλληλο της HSBC για τη φορολόγηση «θυμώνει πολύ».
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, πηγή από φορολογικές Αρχές βορειοευρωπαϊκής χώρας ανέφερε ότι υπήρχε «ένας στρατός από νομικούς που ειδικεύονται σε τραπεζικά θέματα οι οποίοι εργάζονταν έτσι ώστε να βρουν τι είδους προϊόντα μπορούσαν να πουληθούν στους πελάτες προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: