Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΤ-ΔΝΤ Χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί την ελληνική οικονομία

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΤ-ΔΝΤ

Χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί την ελληνική οικονομία

Χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί την ελληνική οικονομία
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Κλοιός χρηματοδοτικής ασφυξίας απειλεί την οικονομία καθώς ο Μάρτιος, με ανελαστικές υποχρεώσεις για πληρωμές τοκοχρεολυσίων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζει το θερμόμετρο, ενώ επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σενάρια περί νέου πακέτου στήριξης 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ποντάρουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει διέξοδο στο ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, τον Μάρτιο, δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης, με το Μ. Ντράγκι και χθες να μην ανοίγει, πάντως, την πόρτα για την εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ μέσω επιστροφών κερδών από ομόλογα.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, που δεν απέκλεισε να ζητηθεί δίμηνη παράταση από το ΔΝΤ για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Μαρτίου, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, εφόσον υπάρξει προσυνεννόηση με το ΔΝΤ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως κινείται σε ιδιαίτερα λεπτή ζώνη, αφού ουδείς μπορεί να προδικάσει, αφενός τη στάση του ΔΝΤ και τις αξιώσεις που θα εγείρει για να συνεναίσει σε κάτι τέτοιο, αφετέρου την αντίδραση της αγοράς σε κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως πλήγμα στη φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου.
Χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί την ελληνική οικονομία
Στο πλαίσιο αυτό, άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στις διαδικασίες αποπληρωμής και των άλλων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, καθώς και στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Σε σκληρή γραμμή πάντως παραμένει η Γερμανία, όπου σήμερα η Μπούντεστανγκ ψηφίζει για την τετράμηνη παράταση, με το Β. Σόιμπλε να δηλώνει πως δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστηρίζει πως η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Αρχής γενομένης από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg ανέδειξε το χρηματοδοτικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τον Μάρτιο, εκτιμώντας ωστόσο πως Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν θα αφήσουν τη χώρα να σκοντάψει για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα, το θέμα της χρηματοδότησης του Δημοσίου, βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Το πρακτορείο υποστηρίζει πως ο υπουργός υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της, με τον υπουργό να εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει το 1,9 δισ. από τις επιστροφές κερδών, έστω και απευθείας στο ΔΝΤ.
«Αν έως το τέλος Μαρτίου έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν - δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.
Ο ίδιος μάλιστα εκτιμούσε πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός, κάτι για το οποίο διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις παράγοντες της αγοράς. Πρέπει να σημειωθεί πως για τοκοχρεολύσια η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. αφορά σε πληρωμές προς το ΔΝΤ, ενώ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Τρίτο Μνημόνιο και μέτρα 
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα στο πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, υποστηρίζει πως η Ελλάδα οδεύει ολοταχώρς προς ένα τρίτο Μνημόνιο, με κορυφαίο αξιωματούχο να κάνει λόγο για τρίτο πακέτο ίσως και της τάξης των 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου το συζητούσαν οι πιστωτές πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κάνοντας λόγο για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εκτιμά παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζει πως η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μόνο με ανάπτυξη θα πληρώσουμε τους πιστωτές Πάντως ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη, ενώ το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους. «Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα», εκτίμησε, και υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Bloomberg πως όταν ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, οι αποδόσεις θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επεισοδιακή συνεδρίαση Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Μαριά, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ για εκβιαστική πολιτική, και ζήτησε να επιστραφούν κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014. «Εξακολουθούν κάποιοι να κάνουν λάθος και να πιστεύουν ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ. Αυτό είναι λάθος.
Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα, τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότηση», απάντησε ο Μ. Ντράγκι, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η στάση του ΔΝΤ
Σε ιδιαίτερα λεπτή ζώνη κινείται το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ για ένα διάστημα, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με την κυβέρνηση να επιμένει πως, εφόσον υπάρξει προσυνενόηση με το ΔΝΤ, δεν θα αποτελέσει κάτι τέτοιο πιστωτικό γεγονός. Ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως ουδείς μπορεί να προδικάσει, αφενός τη στάση του ΔΝΤ, αφετέρου την αντίδραση της αγοράς σε κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως πλήγμα στη φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στις διαδικασίες αποπληρωμής και των άλλων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αλλά και στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα.
ΚΕΠΕ
Aνάπτυξη 2,1% για το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους προβλέπει το KEΠE στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Oικονομικές Eξελίξεις», αναμένοντας έτσι ανάπτυξη 2,2% κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: