Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ Οσα συζήτησαν Δραγασάκης-τραπεζίτες: Ρευστότητα, «κόκκινα δάνεια» και καταθέσεις

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Οσα συζήτησαν Δραγασάκης-τραπεζίτες: Ρευστότητα, «κόκκινα δάνεια» και καταθέσεις

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
-A+A
Άτυπη συνάντηση με ανώτερα στελέχη ελληνικών τραπεζών είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων όπως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Επί τάπητος βρέθηκαν τόσο η ρευστότητα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και ο συντονισμός τους με την κυβέρνηση για την κάλυψη τυχόν αναγκών του ελληνικού Δημοσίου. Στη διάρκεια της συνάντησης τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμαναν πως η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ομαλή ενώ και η ρευστότητα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι δύο πλευρές έκαναν μία γενική συζήτηση, ενώ και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ζήτησαν από τους τραπεζίτες να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα αυτό που ζήτησαν από τις τράπεζες είναι να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανταλλαγή πληροφοριών που ζητούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ανοιχτός διάλογος για τα «κόκκινα δάνεια»
Από το τραπέζι του διαλόγου δεν έλειψε η συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια» με τα στελέχη των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε για την ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και  επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
Από την πλευρά τους οι τραπεζικοί δήλωσαν πως είναι ανοιχτοί σε προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν και να εξευρεθεί λύση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, καθώς και τη μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε Ελληνες και ξένους κερδοσκόπους.
Περιορίστηκαν οι εκροές των καταθέσεων
Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι τραπεζίτης για το θέμα των εκροών των καταθέσεων. Οπως ενημέρωσαν τους κκ Δραγασάκη και Σταθάκη τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μείωση στη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό.


Πηγή: Οσα συζήτησαν Δραγασάκης-τραπεζίτες: Ρευστότητα, «κόκκινα δάνεια» και καταθέσεις | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/190781/osa-syzitisan-dragasakis-trapezites-reystotita-kokkina-daneia-kai-katatheseis#ixzz3RGLk4Vv0

Δεν υπάρχουν σχόλια: