Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς όριο οφειλής η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Χωρίς όριο οφειλής η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2015, η νέα ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία καταργεί σειρά περιορισμών που προέβλεπε η προηγούμενη και ορίζει ευνοϊκότερους όρους. Βάσει του προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τα συνολικά 20 δισ. ευρώ οφειλών προς τα Ταμεία, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν συνολικά περίπου τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ είναι δυνατό να εισπραχθούν εντός του τρέχοντος έτους. Με προτεραιότητα την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε σε μια σειρά ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής των οφειλών, ευελπιστώντας ότι θα αποτρέψει το φαινόμενο της σταδιακής εξόδου των οφειλετών από τη ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, οι όροι της νέας ρύθμισης προβλέπουν τα εξής:
• Δίνεται νέα δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 1/2/2015 έναντι της 1/10/2014 της παλαιάς ρύθμισης του Ν. 4305/14 που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

• Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν έως και 100 δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην προηγούμενη ρύθμιση οι 100 δόσεις ίσχυαν μόνο για χρέη έως 15.000 ευρώ και στη συνέχεια υπήρχε διαβάθμιση.
• Η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ.

• Δεν υπάρχει όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Στην πράξη, μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος του αρχικού χρέους.
• Ορίζεται ευνοϊκότερο ετήσιο επιτόκιο ως εξής: 0% για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές (0,25% τον μήνα), αντί για 4,56% ετησίως που ίσχυε στην παλαιά ρύθμιση.
• Προβλέπονται σημαντικά υψηλότερες μειώσεις επί των προσαυξήσεων. Αναλυτικά, 100% μείωση των προσαυξήσεων προβλέπεται για την εφάπαξ καταβολή του συνόλου των οφειλών, 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν. 4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).
• Δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο, χωρίς προσαυξήσεις. Απώλεια της ρύθμισης έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα στο 12μηνο.
Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/2/2015 και εφεξής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δυνατότητα υποβολής αιτήματος υπαγωγής θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014 (δεν θα περιλαμβάνονται επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας). Προβλέπεται αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για 12 μήνες, και στη συνέχεια θα δίνεται δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση, έως την 31/03/2016. Για τη ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, προβλέπονται έως και 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων 50%, εφόσον όμως το αίτημα εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Στρατούλη, έως το τέλος Νοεμβρίου του 2014, είχαν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οφειλές ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: