Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
 29 Μαρτίου 2012 15:16  Υποβολή Σχολίου
H Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη εορτή για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι αυτούς εργάσιμη μέρα.
H Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη εορτή για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι αυτούς εργάσιμη μέρα.
Έτσι κατά την ημέρα αυτή επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή, έτσι λοιπόν:
Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.
Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή:
α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και
β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.
Αν, όμως, ο εργοδότης, ενώ η επιχείρηση λειτουργούσε κατά τα προηγούμενα χρόνια, αποφάσισε φέτος να μην λειτουργήσει, τότε οφείλει να καταβάλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιό τους.
Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή κατά τις ημέρες αυτές,
α) όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δεν δικαιούνται κατά κανόνα να λάβουν το ημερομίσθιο τους, γιατί δεν υπάρχει διάταξη νόμου με την οποία να θεσπίζεται γενική υποχρέωση των εργοδοτών για την πληρωμή του ημερομισθίου στις μη εξαιρέσιμες αργίες, εκτός βέβαια αν από έθιμο ή επιχειρησιακή συνήθεια ή ΣΣΕ κλπ προβλέπεται ότι θα αργήσουν στις εορτές αυτές, καταβάλλοντας όμως το αντίστοιχο ημερομίσθιο,
β) όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.
Αν όμως η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης εξαιρετικώς αποφάσισε την λειτουργία της, τότε
α) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο και
β) οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επί πλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι' αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβάνονταν στο μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).
Παραθέτουμε τις ΣΣΕ, που καθιερώνουν την Καθαρά Δευτέρα ως αργία: Αμμοβολών, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Διαγνωστικών Κέντρων & Οίκων Ευγηρίας, Αναψυκτικών ποτών, Παστερίωσης γάλακτος, Τυροκομικών επιχειρήσεων, Εμπορικών επιχειρήσεων, επισιτιστικών & τουριστικών. καταστημάτων, Ηλεκτροτεχνιτών Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Βιβλιοπωλείων, Μεταλλουργικών επιχειρήσεων, Τσιμεντοβιομηχανίας, Καπνοβιομηχανιών, Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Οδηγών φορτηγών κλπ. Αυτοκινήτων & ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ, Εφημερίδων & Περιοδικών, Ξυλεμπορικών καταστημάτων, Πετρελαιοειδών, Ραφιοφωνικών & Τηλεοπτικών σταθμών, Τεχνικών ραδιοφώνου, Τυπογράφων επαρχιακού τύπου, Φροντιστηρίων κλπ.).
Όσον αφορά ειδικότερα τους εργαζομένους στα super market με την από 13/2/07 ΣΣΕ συμφωνήθηκε ότι η ημέρα αυτή καθιερώνεται ως υποχρεωτική αργία, με εξαίρεση τους εργαζόμενους των super market με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων, για τους οποίους η ημέρα αυτή καθιερώνεται ως προαιρετική αργία. Στην περίπτωση αυτή, όσοι εργασθούν θα αμειφθούν με προσαύξηση 75%.
Newsroom Oenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: