Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Βαρουφάκης: «Το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Βαρουφάκης: «Το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός»

Βαρουφάκης: «Το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός»
«Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω κι εγώ. Θα έρχομαι στη Βουλή και θα μιλάω ειλικρινά»: Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Οπως δήλωσεο κ. Βαρουφάκης, «η κυβέρνησή μας τελεί υπό καθεστώς απειλών που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πίεση να αποδεχθεί πράγματα που δεν λύνουν προβλήματα. Αν επρόκειτο για ένα πικρό μεν θεραπευτικό δε φάρμακο για το λαό μας θα έλεγα να το αποδεχθούμε. Αν κάποια στιγμή έστω με πόνο μας έβγαζε από την κρίση θα το αποδεχόμουν. Εστω με συμβιβασμούς, όμως δεν το πιστεύω.
Και συνέχισε: «Το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός» προσθέτοντας:
«Μια χώρα χωρίς τραπεζική πίστη και εξαθλιωμένους εργαζόμενους με κατεστραμμένη παραγωγική βάση δεν θα καταφέρει να βγει απο την κρίση παράγοντας πρωτογενή πελονάσματα της τάξης του 4,5% - 5%. Ολοι γνωρίζουν ότι με τέτοιες προυποθέσεις δεν μπορεί να έρθει το τέλος της κρίσης.
Το παραδέχονται όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Ηρθε η ώρα αυτά όπου λέγονται όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά να ειπωθούν στο δημόσιο διάλογο. Ακόμα και η Τρόικα παραδέχεται κατ΄ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. Άλλα λένε δημόσια όμως».
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φέρθηκαν απρεπώς στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων οφείλεται στο ότι οι ισχυροί επέβαλαν στον ηττημένο όρους που δεν είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν. Το πρώτο μνημόνιο και όλα όσα ακολούθησαν ήταν καταδικασμένα να αποτύχουν.
Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας ζητά διάλογο προκειμένου να υπάρξει «συμφωνία – γέφυρα» μεταξύ μνημονίου και νέου προγράμματος.
«Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στην μικρή Ελλάδα. Αυτή είναι η μοίρα μας» είπε εμφανώς φορτισμένος για να συνεχίσει «Ζητάμε να μας δοθεί ο χρόνος να καταθέσουμε απόψεις – προτάσεις μας. Αντί να γίνει αυτό από την πρώτη ημέρα μας έβαλαν το μαχαίρι λαιμό και μας είπαν είτε υπογράφεται είτε… αποσιωπητικά».
Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρέχον μνημόνιο αλλά έχει κάθετη αντίρρηση με το υπόλοιπο 30%.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να σκίσουμε τα μνημόνια» αρκεί όπως είπε «και η άλλη πλευρά να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».
Δεσμεύτηκε επίσης ότι την Τετάρτη στο Εurogroup «θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελών. Θα πάω έχοντας στο μυαλό μου ότι εκπροσωπώ όχι μόνο το 40% των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ το ευρωπαϊκό καθήκον να βρούμε λύση. Θα κρατώ την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην Ε.Ε. Την σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του ΚΚΕ για τα ευρωπαϊκά καρτέλ. Πανω από όλα θα έχω στο μυαλό μου το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον "yes man" δεν τον σέβεται κανείς. Θα πασχίσω να πω το "ναι" σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση».
Απευθυνόμενος τέλος στην αντιπολίτευση αλλά είπε «Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός αυτού ψυχές που θα λειτουργήσουν όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που προσεύχονταν «Βάστα Ρόμελ»».

Δεν υπάρχουν σχόλια: