Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Αγκάθι» η φορολογία ακινήτων για τον νέο υπ. Οικονομικών

«Αγκάθι» η φορολογία ακινήτων για τον νέο υπ. Οικονομικών

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Oποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, ο φάκελος με τη φορολογία των ακινήτων θα είναι ένας από τους πιο «καυτούς» που θα παραλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός του 2015 αναγράφει ότι θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο έτος 3,35 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 700 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί να καταβληθούν μέσα από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ τα υπόλοιπα 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν από τον όποιο φόρο κατοχής ακινήτων θα ισχύσει για το 2015: ΕΝΦΙΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ. και ΦΜΑΠ αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν υπό το βάρος των όσων υποσχέθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Για να «κλείσει» ο ΕΝΦΙΑ του 2014 και να φανεί αν θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που -λογιστικά- έχει μεταφερθεί για το 2015, υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες:

• Να καταβληθούν οι δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Η προθεσμία για τη δόση του Ιανουαρίου λήγει την προσεχή Παρασκευή, με ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να πιστεύει ότι ο «ΕΝΦΙΑ καταργείται» λόγω των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας στις συνεντεύξεις που παραχώρησε ότι οι δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά έχουν γίνει αντιληπτές, θα φανεί στην πράξη. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί σε περίπου 5,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι κάτι περισσότερο από 900 εκατ. ευρώ. Για να συγκεντρώσει 800 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιτύχει ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου άνω του 80% κάτι όχι εύκολο για τους φόρους που επιβάλλονται στην Ελλάδα.

• Να ολοκληρωθεί ο έλεγχος περίπου 70.000 δηλώσεων, οι οποίες παραπέμφθηκαν στις εφορίες για έλεγχο επειδή μετά τις διορθώσεις που έγιναν στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε9 προέκυψαν μειώσεις φόρου άνω των 300 ευρώ. Από την επεξεργασία αυτών των δηλώσεων θα φανεί και το μέγεθος της «τρύπας» που θα ανοίξει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Διότι τα ποσά αυτά έχουν ήδη βεβαιωθεί και με το που θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα πρέπει να διαγραφούν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ. Τα πολύ δύσκολα έρχονται μετά τον Φεβρουάριο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2015 και πότε θα εισπραχθεί. Η απάντηση εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας φέρνει ΕΝΦΙΑ. Οι δηλώσεις του Ε9 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσουν εκκαθαριστικά μέσα στον Απρίλιο και ο φόρος -εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- θα πληρωθεί από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7%, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει οριζόντια. Ετσι, όποιος το 2014 πλήρωσε 500 ευρώ σε  έξι δόσεις, το 2015 θα καταβάλει 465 ευρώ σε οκτώ δόσεις. Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιεί αισθητά το τοπίο, καθώς το πρόγραμμα του κόμματος μιλάει για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιβολή φόρου τύπου ΦΜΑΠ με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Η υλοποίηση προϋποθέτει σχεδιασμό με διαδικασίες εξπρές, καθώς:

• Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει η προσέγγιση των πραγματικών αξιών. Τα στοιχεία από τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών δεν βοηθούν, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές αυτή την περίοδο είναι πωλήσεις «ανάγκης» σε εξαιρετικά χαμηλά τιμήματα. Επίσης, εκτός από τις τιμές ζώνης ανά την ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να «διορθωθούν» όλοι οι συντελεστές εμπορικότητας που επηρεάζουν τις αξίες της επαγγελματικής στέγης.

• Θα πρέπει να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος και να βρεθούν τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, καθώς φόρος τύπου ΦΜΑΠ δεν μπορεί να αποφέρει έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ ειδικά αν χρησιμοποιηθούν οι πραγματικές αξίες. Βάσει εκτιμήσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες εσόδων μπορεί να προσεγγίσουν ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: