Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Ανθεκτικές» οι τιμές πώλησης νεόδμητων στα βόρεια προάστια


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

«Ανθεκτικές» οι τιμές πώλησης νεόδμητων στα βόρεια προάστια

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αντοχές εξακολουθούν να καταγράφουν ακόμη και σήμερα, έπειτα από έξι διαδοχικά έτη πτώσης της αγοράς κατοικίας, οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σε αρκετές από τις θεωρούμενες μεσαίες και ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Ειδικότερα, σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Πολιτεία, το Νέο Ψυχικό, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα σε τιμές υψηλότερες ή έστω παραπλήσιες των αντικειμενικών αξιών. Την ίδια στιγμή, οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών είναι πλέον στο σύνολό τους χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 100%, ανάλογα με την περιοχή.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) για την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2014, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ειδικότερα, παρότι το χάσμα μεταξύ των αγοραίων τιμών και των αντικειμενικών αξιών συνεχίζει να διευρύνεται, σε ορισμένες περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων οι κατασκευαστές εξακολουθούν να κρατούν τις τιμές σε σχετικά υψηλό επίπεδο και πάντως μεγαλύτερο των αντικειμενικών τιμών. Για παράδειγμα στου Παπάγου, μια νεόδμητη κατοικία πωλείται σήμερα αντί περίπου 2.800 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η αντικειμενική τιμή ζώνης στην περιοχή εκκινεί από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το «χάσμα» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, όπου μια νεόδμητη κατοικία μπορεί να κοστίσει έως 4.500 ευρώ/τ.μ., όταν η αντικειμενική τιμή ξεκινάει από τα 2.700 ευρώ/τ.μ.

Πάντως, αρκετοί είναι πλέον οι κατασκευαστές οι οποίοι έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν πρόκειται να βρουν αγοραστή στις τιμές που επιθυμούν και προκειμένου να πωλήσουν με ζημία, επιλέγουν την οδό της ενοικίασης των ακινήτων τους. Σε γενικές γραμμές, το ΕΛΙΕ καταγράφει πτώση τιμών, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ η πλειονότητα των συναλλαγών αφορά παλαιά διαμερίσματα.

Ασφαλώς, το γεγονός της ύπαρξης κατοικιών πωλουμένων σε τιμές μεγαλύτερες των αντικειμενικών, ιδίως σε περιοχές που δεν θεωρούνται προσιτές στο ευρύ κοινό, πιθανώς να δυσχεράνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα διευρύνει την απόσταση αντικειμενικών/πραγματικών υπέρ των τελευταίων. Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος και δεδομένης της χρονικής πίεσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών της τάξεως του 30%, με πρόθεση αυτές να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές πώλησης. Οι αλλαγές δρομολογούνται για τον προσεχή Ιούνιο, όταν και λήγει η προθεσμία που έχει χορηγήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βάση σχετική σύσταση.

Σημειωτέον ότι βάσει των νέων τιμών πρόκειται να υπολογιστούν τα έσοδα από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τον οποίο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο νέος φόρος θα εισαγάγει αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία, ενώ θα φορολογηθούν όσα ακίνητα πρώτης κατοικίας ξεπερνούν το εν λόγω όριο, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για κατοικίες και λοιπά κτίσματα είτε για οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Εν όψει του νέου φόρου, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η οποία πραγματοποίησε την ετήσια συνάντηση των μελών της το Σάββατο, επανέλαβε το αίτημά της για θέσπιση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή 0,1% για όλους, αλλά με ξεχωριστή φορολόγηση του κάθε ακίνητου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σύνδεση του νέου φόρου με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: