Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Βγάζουν λαγούς από τις λίστες της φοροδιαφυγής

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 10:41

Βγάζουν λαγούς από τις λίστες της φοροδιαφυγής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βγάζουν λαγούς από τις λίστες της φοροδιαφυγής
Οικογένειες κρατικοδίαιτων καπιταλιστών. Οικονομική ολιγαρχία με άδειες φορολογικές δηλώσεις και γεμάτες τραπεζικές καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με τελευταίο παράδειγμα τις νέες αποκαλύψεις για τη τράπεζα HSBC. Συστήματα διαπλοκής με βαθιές ρίζες σε προμήθειες του δημοσίου, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσια έργα και αμυντικές δαπάνες.
Γράφει ο Θάνος Τσίρος
Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση, δια στόματος τόσο του πρωθυπουργού όσο και των αρμόδιων υπουργών, να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα «ποιοι είναι αυτοί που, αυτή τη φορά, πρέπει να πληρώσουν;». Επισήμως, από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο και τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω καθώς δοκιμάζεται διπλά:
1. Πρώτον δοκιμάζεται η αξιοπιστία της στο εξωτερικό, καθώς μεγάλες δυνάμεις του Βορρά και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση επί σειρά ετών απαιτούσε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να πληρώσει και η «οικονομική ελίτ». Όλες οι κυβερνήσεις το υποσχέθηκαν, καμία δεν το τήρησε με αποτέλεσμα και να εμφανίζεται η χώρα απρόθυμη να επιβάλλει κανόνες στους έχοντες, και να την πληρώνουν οικονομικά οι φτωχότεροι.
Το «άδειασμα» της κυβέρνησης Σαμαρά έγινε και δημόσια από τον Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όταν μετά τη συνάντηση με το Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωνε δημοσίως ότι, προσέφερε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή (π.χ. εξειδικευμένα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών) και η βοήθεια αυτή δεν έγινε ποτέ αποδεκτή. Το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, έφτασε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως επίσης και στις ΗΠΑ με το Μπάρακ Ομπάμα να προχωρεί σε σχετικές δηλώσεις για την αξιοπιστία του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού.
2. Δεύτερον, έχουν… προεξοφληθεί τα εισπρακτικά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ακόμη και να ικανοποιηθεί το αίτημα για περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν (περίπου 2,8 δισ. ευρώ) δεν είναι αρκετά για να χρηματοδοτηθούν όλες οι παροχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
Άλλωστε, και η αρμόδια για τα έσοδα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δήλωσε δημόσια ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσει απώλεια εσόδων ενδεχομένως και 2 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από τη περιστολή της φοροδιαφυγής. Κοινώς, χωρίς αποτελέσματα στη μάχη αυτή, άρα δίχως πόρους, δεν θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Στο μικροσκόπιο
Το ποια θα είναι η πρώτη «λίστα» που θα μπει στο μικροσκόπιο, ουσιαστικά το προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον περιορισμό της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης. Από τις αρχές του 2013, όντας επικεφαλής της Αρχής και του Ξεπλύματος Βρώμικου χρήματος, ο κ. Νικολούδης είχε καταρτίσει μια λίστα μεγαλοκαταθετών με διαθέσιμα ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
Με βάση αυτό τον κατάλογο επιδίωξε να συγκρίνει τις αποταμιεύσεις με τα εισοδήματα της περιόδου μετά το 2000 ή ακόμη και τις διαπιστωμένες δαπάνες (π.χ. στη Βουλή ανέφερε περίπτωση επαγγελματία που εμφανίζει εισόδημα 25.000 ευρώ και ξοδεύει 18.000 ευρώ σε ιδιωτική ασφάλεια ζωής.
Προέκυψαν 3.500 ονόματα τα οποία φέρονται να έχουν αποκρύψει εισοδήματα άνω των 7 δισ. ευρώ. Άμεσα θα ξεκινήσει ο έλεγχος των 100 πρώτων με στόχο να μπει το πρώτο «χρήμα» στο κρατικό ταμείο. Ο εισπρακτικός στόχος από αυτή τη λίστα των 3.500 ατόμων, ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι να γίνει η αρχή. Αν συλληφθούν και πληρώσουν οι 100 μεγαλύτεροι, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για οικειοθελή προσέλευση των υπολοίπων με στόχο τον συμβιβασμό.
Μαζικές διασταυρώσεις
Εκτός από τη λίστα Νικολούδη, υπάρχει επίσης η λίστα με τους κατοίκους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (σ.σ έχουν ολοκληρωθεί μόλις 700 έλεγχοι και έχουν εισπραχθεί λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ), η λίστα με τις offshore, η λίστα με τα σκάφη αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά και, φυσικά, η λίστα Λαγκάρντ, πολλά ονόματα της οποίας, έχουν εμφανιστεί και στο κατάλογο Νικολούδη.
Πριν προχωρήσει στις μαζικές διασταυρώσεις για τις οποίες θα αξιοποιηθεί όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ, ο κ. Νικολούδης θα στείλει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε το ΣΔΟΕ, εκτός από το να καταλογίζει πρόστιμα, να μπορεί και να τα βεβαιώνει.
Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα εμπλακεί βέβαια και η Νάντια Βαλαβάνη όπως και ο άλλος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Υπάρχουν προσδοκίες ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, όπως άλλο 1 δισ. ευρώ μπορεί να προκύψει από το περιορισμό του λαθρεμπορίου των καπνών, για το οποίο έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ο «Καρέλιας».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου 2015 (φύλλο 48)

Δεν υπάρχουν σχόλια: