Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκαν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις από το Eurogroup

Εγκρίθηκαν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις από το Eurogroup

eurogroup.jpg

Η Ελλάδα υπέβαλε σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη δημόσια και τη φορολογική διοίκηση αλλά και στους θεσμούς
Το «πράσινο φως» στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έδωσε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.  
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που βασίζονται στη συμφωνία της Παρασκευής, ικανοποίησαν τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (24/2), σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη δημόσια και τη φορολογική διοίκηση αλλά και στους θεσμούς, όπως φανερώνει η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Eurogroup: Ο κατάλογος να διευρυνθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω 
Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας», αναφέρει το Eurogroup.
Η ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Ναι» με... αστερίσκους από τον Μ. Ντράγκι 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με επιστολή του στον πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε πως «η αρχική μας εντύπωση είναι ότι ο ελληνικός κατάλογος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σε μεταρρυθμιστικούς τομείς και υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά εκτενής ώστε να αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Αφού κάνει μία αναφορά στο γεγονός πως δεν έχουν επεξεργαστεί περαιτέρω συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις, καθώς «λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, αυτό είναι κατανοητό», ο κ. Ντράγκι σημειώνει:
«Υποθέτω ότι είναι σαφές ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες υποχρεώσεις σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις αρχές διαφέρουν από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτές από τις αρχές αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.»
Κρ. Λαγκάρντ: «Περιεκτικός» αλλά όχι «αρκετά συγκεκριμένος»
«Πιστεύουμε ότι είναι επαρκώς περιεκτικός (ο ελληνικός κατάλογος), ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει στην επιστολή της ότι το επιτελείο της εξέτασε τον κατάλογο των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «νομίζουμε πως καλύπτει τα ευρύτερα ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα ατζέντα της κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι ο κατάλογος είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως κάλεσε στην προηγούμενη συνάντησή του το Eurogroup. Αλλά, η οριστική απόφαση για το θέμα αυτό βασίζεται κυρίως στα ίδια τα κράτη - μέλη και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Στην επιστολή, η κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι «αν και ο κατάλογος των θεσμών είναι επαρκής, δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος, κάτι που εν πολλοίς είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι καινούρια. Σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενθαρρύνομαι από μια πιο ισχυρή βούληση των νέων Αρχών στην Αθήνα και προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδιά τους σ' αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, ο κατάλογος δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα».
«Σημειώνουμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς ΦΠΑ, ούτε και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Καταλήγοντας, η κα Λαγκάρντ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό για μένα να δοθεί έμφαση ότι στις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να είναι επιτυχείς, δεν μπορεί να περιοριστούν στο πλαίσιο της παραμέτρου πολιτικής που περιγράφεται στον κατάλογο της κυβέρνησης. Το προσωπικό μου και εγώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την ολοκλήρωση του 6ου αναθεωρημένου προγράμματος χρηματοδότησης από το Ταμείο το συντομότερο δυνατόν».
Την Παρασκευή αποφασίζει το γερμανικό Κοινοβούλιο
Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.
Ο βουλευτής εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει «ευρεία έγκριση», παρά το γεγονός ότι στο στρατόπεδο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπάρχουν ορισμένες «επιφυλάξεις ως προς ενδεχόμενες επιπλέον πληρωμές προς την Ελλάδα».
Μέτρα από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup περιλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους, ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει το σχέδιό της να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη άνοδο της απόλυτης φτώχειας με προσεκτικά στοχευμένα μη χρηματικά μέσα. Την παραπάνω παρέμβαση θα την πραγματοποιήσει με τρόπο που να συμβάλλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στη μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία/διαφθορά, αλλά και διασφαλίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Για το πρόγραμμα των δόσεων, η λίστα περιλαμβάνει προβλέψεις να βελτιωθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς η νομοθεσία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα καταρτιστούν προγράμματα δόσεων με τρόπο που βοηθά στην αποτελεσματική διάκριση ανάμεσα στη σκόπιμη μη πληρωμή και στην αδυναμία αποπληρωμής, στοχοποιώντας τα άτομα και τις επιχειρήσεις που σκοπίμως δεν πληρώνουν με αστικές και ποινικές διαδικασίες (ιδίως στις ομάδες υψηλού εισοδήματος) και παρέχοντας στα άτομα και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν όρους αποπληρωμής που επιτρέπουν να επιβιώσουν οι εν δυνάμει φερέγγυες επιχειρήσεις. Επίσης, θα αποποινικοποιηθούν οι μικρές οφειλές όσων έχουν χαμηλό εισόδημα.
Τραπεζικό σύστημα
Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα για τις τράπεζες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως αναφέρει η Ελλάδα δεσμεύεται να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τρόπο ο οποίος συνεκτιμά πλήρως την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην κτηματαγορά, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, και τυχόν αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της χώρας. Θα συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφύγει την προσεχή περίοδο πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας νοικοκυριών κάτω από ορισμένο εισοδηματικό όριο, ώστε να διατηρήσει την κοινωνική στήριξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, να αποτρέψει περαιτέρω πτώση των τιμών στην κτηματαγορά, να ελαχιστοποιήσει τη δημοσιονομική επίπτωση από την αύξηση των απωλειών ιδιόκτητης κατοικίας, και να ενδυναμώσει την κουλτούρα πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Ως προς την Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση δημόσιας περιουσίας, για να προσελκύσει επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες εταιρείες/βιομηχανίες σύμφωνα με τους στόχους πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Επίσης θα επανεξεταστούν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, με σκοπό να βελτιώσουν τους όρους έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για το κράτος, να ενδυναμώσουν τον ανταγωνισμό στις τοπικές οικονομίες, να προαγάγουν την οικονομική ανάκαμψη σε εθνικό επίπεδο και να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να άρει εμπόδια στον ανταγωνισμό με βάση τη συνεισφορά του ΟΟΣΑ, να ενδυναμώσει την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, να εισαγάγει δράσεις για να μειώσει το διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, περιλαμβανομένης νομοθεσίας η οποία απαγορεύει στις μονάδες της δημόσιας διοίκησης να ζητούν έγγραφα που πιστοποιούν πληροφορίες τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει.
Όσον αφορά τις φορολογικές πολιτικές και τη διαχείριση των εσόδων, η λίστα αναφέρει πως η χώρα δεσμεύεται να επιβάλει με αποφασιστικότητα και να βελτιώσει τη νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, να εργαστεί ώστε να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης για να διασφαλίσει ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημιουργεί από κοινού με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους περιουσιολόγιο το οποίο βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογούν την εγκυρότητα προηγούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
Επίσης, θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη από διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα στελεχώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων και ειδικότερα τις μονάδες των εφοριών για τους μεγάλους οφειλέτες υψηλού πλούτου και θα διασφαλίσει ότι διαθέτουν ισχυρή ερευνητική και διωκτική αρμοδιότητα και πόρους επωφελούμενη από τις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύσουν αποτελεσματικά στην απάτη και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλού εισοδήματος.
Διαφθορά και δημόσια διοίκηση
Σημαντικό κεφάλαειο είναι και το θέμα της δημόσιας διοίκησης και της διαφθοράς, όπου τα μέτρα που προτείνονται είναι η μετατροπή του αγώνα ενάντια στη διαφθορά σε εθνική προτεραιότητα και θα καταστήσει πλήρως επιχειρησιακό το Εθνικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς. Επίσης, τίθεται στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων, η παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων (για να προλαμβάνει απώλειες εσόδων κατά την εισαγωγή) και η αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Επιπλέον, για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των υπουργείων (από 16 σε 10), τον αριθμό των «ειδικών συμβούλων» στη νέα κυβέρνηση και τις πρόσθετες παροχές των υπουργών, βουλευτών και ανώτερων στελεχών (π.χ. αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης, επιδόματα). Δεσμεύεται επίσης να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα όρια δανεισμού από χρηματοπιστωτικούς και άλλους θεσμούς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: