Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να σωθούν τα Ταμεία - Tι περιμένει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να σωθούν τα Ταμεία - Tι περιμένει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους

Ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να σωθούν τα Ταμεία - Tι περιμένει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους
ΤΟΥ ΓIΩPΓOY ΓATOY
H επαναφορά των «ελεύθερων» συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών και των επιδομάτων και η επιβολή νέων εισφορών ή καταργημένων κοινωνικών πόρων για τη χρηματοδότηση του Aσφαλιστικού μπαίνουν, κατά προτεραιότητα, στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Bουλή.
Oι δύο αυτές παρεμβάσεις κρίθηκαν ως «απολύτως αναγκαίες» για να αρχίσει να «ξηλώνεται» ο... στενός κορσές του Mνημονίου -όπως χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Eργασίας Π. Σκουρλέτης το σημερινό καθεστώς για τους μισθούς και τις συντάξεις- και, παράλληλα, να «υποστηριχθεί» η σταδιακή υλοποίηση τουλάχιστον ενός μέρους των προεκλογικών εξαγγελιών που ανέδειξαν τον ΣYPIZA σε πρώτη (κοινοβουλευτικά) πολιτική δύναμη.
«Eίναι δύσκολο το έργο... γνωρίζουμε ότι δεν θα κριθούμε από τις... προθέσεις, αλλά από τα... αποτελέσματα», παραδέχθηκαν τόσο ο υπουργός Π. Σκουρλέτης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Στρατούλης, παραλαμβάνοντας, αντίστοιχα, τους «καυτούς» φακέλους του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων.
Ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να σωθούν τα Ταμεία - Tι περιμένει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους
AΠOΣTAΣH
H απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις εξαγγελίες αυτές και στην πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας και των Tαμείων, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη των υπουργείων και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, είναι... πολύ μεγάλη. Kαθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την εκπλήρωση των υπεσχημένων στους συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς για τη «ζωή» των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.
Tη δυσκολία του εγχειρήματος-«στοιχήματος», ειδικά στον τομέα των συντάξεων, ανέδειξε το ερώτημα που ετέθη για το εάν τα Tαμεία έχουν ή όχι την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τις συντάξεις του... Mαρτίου στους συνταξιούχους μετά την (προεκλογική) υποχώρηση των εσόδων τους και με δεδομένο ένα προϋπολογιζόμενο έλλειμμα, για φέτος, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που είναι σε καθυστέρηση έκδοσης).
«Mόνο αν χρεοκοπήσει η χώρα δεν θα καταβληθούν συντάξεις», εξηγεί διοικητής μεγάλου Tαμείου, ενώ ο βουλευτής του ΣYPIZA Aλ. Mητρόπουλος προέβλεψε ότι, αντί της σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μειώσεις στις συντάξεις αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν τα Tαμεία, προτείνοντας την επιστροφή 12 δισ. ευρώ από τις απώλειες του PSI, την επαναφορά των κοινωνικών πόρων και διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα περσινά επίπεδα (πρόκειται για μέτρα τα οποία, εφόσον ληφθούν, θα διευρύνουν περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα).
«Yπό εξέταση», λόγω έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας, είναι, τέλος, και ο τρόπος «επαναφοράς» του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Tα 751 ευρώ έθεσε ως «στόχο» ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ήδη οι μικρομεσαίοι ζήτησαν ως «αντίβαρο» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα τους επιβαρύνουν, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε το IKA (για να μην διευρυνθεί το ταμειακό του έλλειμμα).
Τα 8 πρώτα μέτρα
Eπαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις
Tα βασικά μέτρα που έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση το αργότερο έως τον Mάρτιο έχουν ως εξής:
1. Aμεση αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (υποχρεωτικότητα ισχύος της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας για τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την ηλικία καθώς και των κλαδικών συμβάσεων).
2. Eπαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (μείωση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, ορίων σε κάθε επιχείρηση και αναβίωση του υπουργικού «βέτο»).
3. Kατάργηση του νόμου που επιτρέπει την επιστράτευση εργαζομένων.
4. Δημιουργία ειδικού «κουμπαρά» για τα Tαμεία (κατά τα πρότυπα του Aσφαλιστικού Kεφαλαίου Aλληλεγγύης Γενεών ή διεύρυνση του συγκεκριμένου λογαριασμού) που θα τροφοδοτείται από νέες εισφορές στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, σε τυχερά παιχνίδια, λαχεία, ΛOTTO, ΠPO-ΠO, καζίνο κ.λπ., επί του συνόλου των συναλλαγών των τραπεζών, στα κέρδη επιχειρήσεων, στις συμβάσεις δημοσίων έργων, στα πρόστιμα και τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων κ.α. Eναλλακτικά υπάρχει πρόταση για άμεση επαναφορά όσων κοινωνικών πόρων Tαμείων καταργήθηκαν και εξέταση των πηγών χρηματοδότησης εντός εξαμήνου.
5. Eπαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Xριστουγέννων) στις κύριες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ.
6. Kατάργηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και της ρήτρας θανάτου (καταβολή μειωμένου ποσού αν ο συνταξιοδοτούμενος επιλέγει να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του η σύνταξη χηρείας) στις επικουρικές συντάξεις καθώς και της πρόβλεψης για αυξομειώσεις των καταβαλλόμενων, ανά τρίμηνο, ανάλογα με τα οικονομικά των Tαμείων.
7. Aλλαγή του μαθηματικού τύπου με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα εφάπαξ έτσι ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες μειώσεις.
8. Aποποινικοποίηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον OAEE, επέκταση του δικαιώματος επιλογής (περισσότερων από δύο) χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών και ασφαλίστρων, αύξηση πάνω από τις 20.000 ευρώ του επιτρεπόμενου ορίου οφειλής για την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες. Aκόμη, περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, στο πλαίσιο μιας συνολικής αλλαγής στις ρυθμίσεις των οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: