Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εκπτωτικό 10ήμερο με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων

Εκπτωτικό 10ήμερο με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων

valavani_mega.jpg

Στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη
Δεκαήμερο… εκπτώσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, η οποία -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- πιθανότατα θα προηγηθεί του νομοσχεδίου το οποίο θα αφορά συνολικά το νέο ευνοϊκό πλαίσιο των 100 δόσεων. Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, η πρώτη φάση της ρύθμισης θα έχει χαρακτήρα εξπρές, με στόχο άμεση είσπραξη εσόδων.
Με τροπολογία η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα προβλέπεται πως όσοι εξοφλήσουν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου το σύνολο του κεφαλαίου όποιας φορολογικής οφειλής τους επιλέξουν, θα κερδίσουν πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων.
Η διάταξη θα προωθηθεί ανεξάρτητα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους στην περίπτωση αποπληρωμής μεγάλου μέρους της οφειλής, μετά την ακύρωση των σχεδίων για «κούρεμα» κεφαλαίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, λόγω νομικών κολλημάτων αλλά και των αντιδράσεων από την πλευρά των συνεπών φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το παράδειγμα που ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, για οφειλή 1.000 ευρώ (κεφάλαιο) στο οποίο έχουν προστεθεί 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος σβήνει τη συνολική οφειλή αν καταβάλει έως το τέλος Μαρτίου 1.000 ευρώ. Αυτόματα οι προσαυξήσεις διαγράφονται. Εναλλακτικά, μπορεί να δώσει ένα ποσοστό του κεφαλαίου διαγράφοντας αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος καταβάλει 500 ευρώ κεφαλαίου, αυτόματα θα σβήσει το 50% των προσαυξήσεων και έτσι με την καταβολή 500 ευρώ θα έχει περιορίσει την οφειλή του από τα 3.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.
Στη δεύτερη φάση της ρύθμισης, όσοι ενταχθούν στο σύστημα των 100 δόσεων έως το τέλος Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια προκαταβολή (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) και να σβήσουν με αυτόν τον τρόπο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Για οφειλή 1.000 ευρώ με προσαυξήσεις 2.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος καταβάλει εφάπαξ 1.000 ευρώ, διαγράφονται άλλα 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ μπαίνουν στις εκατό δόσεις.
Στην τρίτη φάση της ρύθμισης, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία επίσης το τέλος Απριλίου, όσοι ενταχθούν δεν θα έχουν μπόνους διαγραφής προσαυξήσεων με το παραπάνω σύστημα. Θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους σε έως εκατό δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αντίστροφα ανάλογη με το πλήθος των δόσεων.
Η ρύθμιση, η οποία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη έως την 1η Ιανουαρίου 2015, προβλέπει ακόμα: κατάργηση του ορίου του 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπαχθεί κάποιος φορολογούμενος στη ρύθμιση, αύξηση της έκπτωσης επί των προσαυξήσεων -για δύο έως πέντε δόσεις προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων 90%, ενώ στις 100 δόσεις η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 30%- και μείωση από το 5,6% σε 3% του ετήσιου επιτοκίου με το οποίο όμως θα επιβαρύνονται ρυθμισμένες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Κάτω από 5.000 ευρώ
Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει προσαύξηση εντός ρύθμισης. Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνεται στη δέσμη των πρώτων έξι μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη τη Δευτέρα στο Eurogroup, όχι προς έγκριση ή παρατηρήσεις, αλλά «απλώς για παρουσίαση».
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σχεδιάζονται και ευνοϊκές αλλαγές για όσους αμείβονται για μπλοκάκια.
Εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία και κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014 όσοι μισθωτοί είχαν αμοιβή και από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα φορολογηθούν για το σύνολο των εισοδημάτων τους με την κλίμακα των μισθωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: