Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρύθμιση - ανάσα με κούρεμα και 100 δόσεις

Ρύθμιση - ανάσα με κούρεμα και 100 δόσεις

e9_efories.jpg

Περισσότεροι από 3 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη από κάθε αιτία που έχουν στην Εφορία | PHASMA/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Ρύθμιση χωρίς… σύνορα, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την προέλευση της οφειλής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτήν χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2015, για να γεμίσει τα άδεια ταμεία.
Δηλαδή, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις ακόμα και οι δύο οφειλές του ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να καταβληθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά και μη καταβληθέντες εμπρόθεσμα παρακρατούμενοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ!
Οπως προκύπτει από το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που δόθηκε χθες για διαβούλευση, στη ρύθμιση μπορούν να μπουν όλοι ανεξαιρέτως οι οφειλέτες - δεν υπάρχει κανένα όριο ως προς το ύψος της οφειλής ή κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, ούτε ως προς το είδος των φόρων που οφείλονται. Εκτός και αν αξιοποιηθεί το «παράθυρο» που υπάρχει στο νομοθέτημα για υπουργική παρέμβαση σε τέτοια ζητήματα, εφόσον κριθεί σκόπιμο.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για όλα τα… βαλάντια, σε βαθμό μάλιστα που να προκαλεί την «γκρίνια» των συνεπών φορολογουμένων, για τους οποίους -το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνεται κάποια διάταξη για τα «μπόνους» φορολογικής συνείδησης, τα οποία έχει προαναγγείλει πομπωδώς η κυβέρνηση.
Χωρίς προσαυξήσεις
Περισσότεροι από 3.000.000 μικροί και μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να εξοφλήσουν άτοκα σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, και με επιτόκιο 3% ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση δε εφάπαξ πληρωμής, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων φτάνουν και το 90% αν τα χρέη ρυθμιστούν σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
«Κούρεμα» κεφαλαίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς, δεν προβλέπεται.
Αναλυτικότερα:
•Ρυθμίζονται όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 26-5-2015 (δεν αποκλείεται παράταση ενός μηνός με υπουργική απόφαση). Μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 δίδεται η δυνατότητα καταβολής μεγάλης προκαταβολής της οφειλής με ισόποση μείωση των προσαυξήσεων.
Συγκεκριμένα, για όσους εξοφλήσουν οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ έναντι των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και εν συνεχεία ρύθμιση του εναπομείναντος υπολοίπου έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
«Σε περίπτωση καταβολής ως προκαταβολής ποσού βασικής οφειλής τουλάχιστον δεκαπλάσιου της ελάχιστης δόσης, έως και τις 27 Απριλίου 2015, χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Το ποσό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης», αναφέρει η διάταξη.
• Ποσά αρχικών οφειλών μέχρι 5.000 ευρώ μπορούν να εξοφληθούν άτοκα έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 3%. Ολοι οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση απαλλάσσονται από τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής 10%-30% που τυχόν τους έχουν επιβληθεί, από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή εισοδημάτων) και ποινικές κυρώσεις.
• Η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ (από 50 που ισχύει σήμερα).
Καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.
• Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης, η ρύθμιση χάνεται αν εντός 3 μηνών από την ένταξη ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.
• Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων αίρονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη εφόσον καταβληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.
Σε κάθε περίπτωση, για τους οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλουν το ως άνω ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό καταβολής της αρχικής, βασικής, ρυθμιζόμενης οφειλής, υφίσταται η δυνατότητα περιορισμού των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από τη Φορολογική Διοίκηση, μετά από σχετικό αίτημα του φορολογούμενου (άρθρο 30 του ΚΕΔΕ).
•Αυξάνεται το κατώτερο ποσό συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα από 5.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.
Διευκολύνσεις και για χρέη προς δήμους
Διάταξη για την αποπληρωμή οφειλών δημοτών προς τους δήμους, με αντίστοιχες των «100 δόσεων» διευκολύνσεις θα προωθηθεί στο ίδιο νομοσχέδιο έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από πλευράς δημάρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: