Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι προβλέπει η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις

Τι προβλέπει η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις

Περίπου τα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2018 επιδιώκει να εισπράξει το υπουργείο Εργασίας, από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περιέχει ευνοϊκότερους όρους κυρίως για τους μικρούς οφειλέτες και τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Αφορά οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015 και είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος με χρονικό όριο για την υπαγωγή σε αυτή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών, είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και μετά, ενώ στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.
Παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές ανεξαρτήτου ύψους, είτε εφάπαξ, είτε σε 50 δόσεις, είτε σε 100 δόσεις, με ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, των τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Η κατώτατη δόση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη.
Οι μειώσεις των προσαυξήσεων διαμορφώνονται σε 100% για εφάπαξ εξόφληση, σε 70% έως 50 δόσεις και 50% για 100 δόσεις.
Μειώνεται από 4,56% σε 3% το επιτόκιο για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Το επιτόκιο καταργείται πλήρως για τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για την ένταξη των μικροφειλετών κυρίως του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% (περίπου 90.000), των ενεργών ασφαλισμένων του Οργανισμού που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η 12μηνη αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες αυτής της ειδικής κατηγορίας, δικαίωμα ένταξης στην παρούσα ρύθμιση, έως 31 Μαρτίου 2016.
Προβλέπεται ακόμη η κατάργηση των ποινών της προσωποκράτησης για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Οι ποινές όμως, εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων, καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη.
Επίσης, οι όροι της ρύθμισης, γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι, όταν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά και για Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, σε έως 150 δόσεις, με 50% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση μπορούν να λάβουν, για τους οφειλέτες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ), οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των περιφερειακών Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Για οποιονδήποτε άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με άλλη διάταξη, δίνεται το δικαίωμα για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν έως τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, μέχρι 31/12/2016, ενώ έως τώρα δινόταν το δικαίωμα για επιλογή έως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την παρούσα ρύθμιση χορηγείται έως δύο φορές.
Η ρύθμιση χάνεται στις περιπτώσεις της καθυστέρησης πέραν του μηνός, της καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης και της μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης εφαρμόζονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: