Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Παράθυρο επιβολής του ΕΝΦΙΑ και το 2015

Παράθυρο επιβολής του ΕΝΦΙΑ και το 2015

Ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ να επιβληθεί είτε ως όχι είτε με μικρές τροποποιήσεις και το 2015 άφηναν πριν από λίγο πηγές του ΥΠΟΙΚ. Τι θα γίνει με το αφορολόγητο;
parathuro-epibolis-tou-enfia-kai-to-2015
 
Ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων να επιβληθεί –είτε ως όχι είτε με μικρές τροποποιήσεις- και το 2015άφηναν πριν από λίγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Ναι μεν, ανέφεραν πηγές του υπ.Οικ είναι δέσμευση της κυβέρνησης η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ άφηναν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άμεσα παρέμβαση κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα παραμείνει ως έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των μέτρων που διέρρευσε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας –τόσο αυτών που έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα όσο και αυτών που επιδρούν αρνητικά-  δεν υπήρχε καμία αναφορά στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, μέτρο με πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση.
Αντίστοιχα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν νωρίτερα ότι η αύξηση του αφορολογήτου είναι μέτρο που πρέπει να προχωρήσει, πρόσθεταν, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής του fat tax –ειδικού φόρου στα προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά στα πρότυπα άλλων χωρών- μιλώντας για σενάρια για τα οποία ενημερώθηκαν δια του τύπου. Αντίστοιχα, ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα. Όσον αφορά στο μείζον θέμα του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προσανατολίζεται σε λήψη μέτρων για την αύξηση της ενίσχυσης της εισπραξιμότητας του φόρου προστιθέμενης αξίας και όχι στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών ούτε καν στα αναπτυγμένα –τουριστικά- νησιά των Κυκλάδων.
Όσον αφορά στον εισπρακτικό στόχο του καταλόγου των μέτρωνπου παρουσίασε η Ελλάδα στους θεσμούς ήδη από την Παρασκευή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν νωρίτερα ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι συντηρητικά εκτιμώντας ότι τα έσοδα μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, έκαναν λόγο και για μια δεύτερη λίστα η οποία έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση –λίστα η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στους εταίρους- και η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: