Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μέτρα 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Μέτρα 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: 30/03/2015 - 17:25
Τελευταία δημοσίευση: 17:25Οικονομία
Μέτρα 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ προσδοκά να έχει η κυβέρνηση από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group.
Πιο αναλυτικά η λίστα που εστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει:
Μακροοικονομικές προβλέψεις
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανέλθει στο 2,9% λαμβάνοντας ώθηση από την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.


Διαβάστε επίσης:


Μέτρα 3,7 δισ. στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: 30/03/2015 - 17:03
Τελευταία δημοσίευση: 17:03Οικονομία
Μέτρα 3,7 δισ. στη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ προσδοκά να έχει η κυβέρνηση από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων` που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group. Πιο αναλυτικά η λίστα που εστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει:

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανέλθει στο 2,9% λαμβάνοντας ώθηση από την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.
Δημοσιονομική πολιτική

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους σε καταθέσεις στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ), την αδειοδότηση των καναλιών (350 εκατ. ευρώ) και την ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ).
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατ. ευρώ), το σχέδιο για λοταρία στις αποδείξεις λιανικής (270 εκατ. ευρώ), η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα καύσιμα (250 εκατ. ευρώ) και νέοι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ αντί για 500 που ήταν η αρχική πρόβλεψη).
Σημειώνεται, πως οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τους συντάξεις κάτω από το όριο φτώχιας. Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έχει κόστος 326 εκατ. ευρώ. Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση κάνει γνωστό ότι θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των παρεμβάσεων με δημοσιονομικό το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει το στόχο για έσοδα στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, από τα 2,2 δις. που υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στη λίστα που έχει αποστείλει στους δανειστές γίνεται ειδική αναφορά στην πώληση του 67% του ΟΛΠ(η χρηματιστηριακή αξία του οποίου ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ) και στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΔΙΕ (για τον οποίο ο ΟΠΑΠ έχει υποβάλει προσφορά ύψους 40,5 εκατ. ευρώ) και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (η κοινοπραξία της γερμανικής Fraport που αναδείχθηκε πλειοδότρια στον σχετικό διαγωνισμό προσφέρει προκαταβολή 1,23 δισ. ευρώ και 22,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο για 40 έτη). Επίσης, η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μαζικό ξεπούλημα κρατικής περιουσίας αλλά θα επιδιώξει συμφωνίες με ιδιώτες, βάσει των οποίων το δημόσιο θα διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό και θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Διαρθρωτικές αλλαγές

• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που εκκρεμούν από προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά απορρίπτει περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).
Τέλος η κυβέρνηση επιθυμεί να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.
Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: