Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Στα 77 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

Στα 77 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

daneia_dimosio.jpg

Τους δύο πρώτους μήνες του 2015 οι φόροι και τα πρόστιμα που έμειναν απλήρωτα στις εφορίες ανήλθαν σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον Ιανουάριο και τα 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο
Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Μήνα με τον μήνα αυξάνονται τόσο ο αριθμός των φορολογουμένων όσο και το ύψος των οφειλών, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τις οριακές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά.
Η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ οι αλλαγές στις ρυθμίσεις επέτειναν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα (μαζί με τα περίπου 3 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί) να φτάσουν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 77 δισ. ευρώ, από 74,93 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2014.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της για «ζεστό χρήμα» στην απήχηση που θα έχει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία δίνει την ευκαιρία σε όλους του οφειλέτες (μικρούς και μεγάλους) να αποπληρώσουν σταδιακά τα χρέη τους, χωρίς σημαντικές επιβαρύνσεις και… απειλές για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), μέσα στον Φεβρουάριο (εν αναμονή της νέας ρύθμισης) άλλοι 30.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νέων οφειλετών (δηλαδή από τις αρχές του 2013) να φτάνει τα 3.455.444.
Τους δύο πρώτους μήνες του 2015 οι φόροι και τα πρόστιμα που έμειναν απλήρωτα στις εφορίες ανήλθαν σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον Ιανουάριο και τα 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, όσα δηλαδή δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, διαμορφώνονται στα 21,661 δισ. ευρώ, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν οφειλές χαμηλότερες των 3.000 ευρώ.
Στην εξαετία της κρίσης, τα χρέη προς την εφορία ανήλθαν από 29,39 δισ. ευρώ (τέλος 2009) σε 77 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 47,61 δισ. ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τελικώς τα αναμενόμενα, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι πολλοί από αυτούς που εντάχθηκαν στην πορεία δεν ανταποκρίθηκαν στα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δόσεων.
Από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχουν εξέλθει 37.300 φορολογούμενοι, αφήνοντας στον «αέρα» περίπου 322 εκατ. ευρώ.
Από αυτούς, οι 2.749 αντιμετώπισαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς κ.λπ.).
Οφειλές στους ΟΤΑ
Η νέα ρύθμιση που προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σε κάθε περίπτωση είναι ελκυστικότερη των προηγούμενων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που υπάρχει από όλο το φάσμα της οικονομίας.
Μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ εντάχθηκαν στις ευεργετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και οι οφειλές προς του ΟΤΑ.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών έκαναν δεκτό το αίτημα να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους της χώρας και να μπορούν να εξοφληθούν -όπως και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία- μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 ευρώ.
Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν και οφειλές από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα των προς ένταξη στο σχέδιο πόλης ιδιοκτησιών.
Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τους ΟΤΑ που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26 Μαΐου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: