Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αλαλούμ με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Αλαλούμ με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Μεγαλύτερη σύγχυση για την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προκαλεί η ανακοίνωση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων
alaloum-me-tis-dilwseis-forologias-eisodimatos
 
Οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να στείλουν στην εφορία τις βεβαιώσεις με τις αποδοχές εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων… όποτε θέλουν. Αρκεί να μην εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά στο πότε θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με την ίδια ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ ουσιαστικά προανήγγειλε από τις 17 Μαρτίου ότι θα υπάρξει παράταση και στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Μόνο που η παράταση, απομακρύνει ακόμη περισσότερο την είσπραξη του φόρου εισοδήματος μέσω των δηλώσεων, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται πάνω από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως έχει αποκαλύψει το theTOC.gr από την 1η Μαρτίου, όλη η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εξακολουθεί να βρίσκεται φέτος στον αέρα. Τα έντυπα της εφορίας δεν έχουν παρουσιαστεί, η ηλεκτρονική υπηρεσία για την υποβολή των δηλώσεων δεν έχει ανοίξει, λείπουν σημαντικές αποφάσεις ενώ οι εργοδότες δεν έχουν ακόμη τον τρόπο για να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Έκανε λόγο για μια απόφαση η οποία είχε κατατεθεί για δημοσίευση στο ΦΕΚκαι η οποία όριζε την 31η Μαρτίου ως προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών στο υπουργείο Οικονομικών (σ.σ οι βεβαιώσεις αποδοχών είναι τα έντυπα που κάποτε παίρναμε χειρόγραφα για να συμπληρώνουμε τις δηλώσεις μας. Πλέον, όλα γίνονται ηλεκτρονικά και μάλιστα τα στοιχεία εμφανίζονται αυτόματα στις φορολογικές μας δηλώσεις). Επειδή όμως, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση, υπήρξε καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ,οι επιχειρήσεις και τα Ταμεία μπορούν να στείλουν τα στοιχεία στην εφορία όποτε θέλουν μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Η ανακοίνωση βέβαια δεν ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα:
1.      Αναφέρει ότι το σύστημα θα είναι ανοικτό μέχρι και το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγουν οι δηλώσεις. Δεν ξεκαθαρίζει όμως αν μετά το τέλος Μαρτίου, οι δηλώσεις που υποβάλλονται θα είναι με πρόστιμο ή χωρίς.
2.      Ουσιαστικά προαναγγέλλει μια παράταση χωρίς όμως να γίνεται γνωστό αν θα προχωρήσει η κατάθεση νέας απόφασης. Να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση που περιέχει και τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις, ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Αν οι δηλώσεις ολοκληρώνονταν στο τέλος Ιουνίου, η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωνόταν στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η στο τέλος Νοεμβρίου. Έστω και μια ημέρα παράταση να υπάρξει, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Αυγούστου εκτός και αν γίνει ένα «παλαιό κόλπο»: να δίδεται παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης αλλά ο φόρος να βεβαιώνεται με προγενέστερη ημερομηνία ώστε να πληρώνεται και νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: