Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στην "Ομάδα των Βρυξελλών" η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Στην "Ομάδα των Βρυξελλών" η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: 28/03/2015 - 15:24
Τελευταία δημοσίευση: 28/03/2015 15:51Οικονομία
Στην Ομάδα των Βρυξελλών η λίστα των μεταρρυθμίσεων
Με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου σε σχέση με το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνεδριάζει το Σάββατο και την Κυριακή στιςΒρυξέλλες, η λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group), που αποτελείται από τους επικεφαλείς τεχνοκράτες των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και την διαπραγματευτική ομάδα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
Οι συζητήσεις θεωρούνται κρίσιμες γιατί από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν η χώρα μας θα μπορέσει να αποσπάσει μέσα στην εβδομάδα την πολιτική απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει το «πράσινο φως» από τους επικεφαλής των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να συνεδριάσουν σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών για να προετοιμάσουν μια έκτακτη σύγκλιση του Εurogroup την Τετάρτη. Η ελληνική πλευρά βιάζεται εξαιτίας της στενότητας σε ρευστότητα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το παραπάνω σενάριο είναι το ιδανικό για την κυβέρνηση και τη χώρα, ωστόσο, στις Βρυξέλλες πηγή της ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση του Εurogroup την Τετάρτη, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ σφικτά για να προλάβουν αρχικά οι επικεφαλής των θεσμών και στη συνέχεια οι τεχνοκράτες του Εurogroup να συζητήσουν και να εγκρίνουν το ελληνικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή αν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση κριθούν ικανοποιητικές από τους εταίρους, τότε είναι βέβαιο ότι θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μέχρι την Τετάρτη, που είναι η τελευταία εργάσιμη μέρα πριν από τις αργίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τα οποία λόγω του Πάσχα των Καθολικών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 6 Απριλίου. 

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: