Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Βελτιώνεται η ρύθμιση για τον φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 16:50

Βελτιώνεται η ρύθμιση για τον φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βελτιώνεται η ρύθμιση για τον φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές
Σε δύο ουσιαστικές αλλαγές οι οποίες βελτιώνουν τη νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή παρακράτησης φόρου 26% στις συναλλαγές με χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Με τις αλλαγές αυτές, οι «καθαρές» επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πραγματικές συναλλαγές με χώρες όπως η Αλβανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, τα Σκόπια κλπ, δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Για τις «συνήθεις συναλλαγές» δεν θα επιβάλλεται καθόλου παρακράτηση ενώ για τις «ύποπτες» συναλλαγές οι οποίες όμως μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα αποδεικνύονται πραγματικές, οι εταιρείες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν 12 μήνες για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους αλλά τρεις μήνες.
1. Οι εταιρείες με «συνήθεις συναλλαγές» με χώρες οι οποίες ανήκουν στον κατάλογο των 33 κρατών δεν θα πληρώνουν καθόλου παρακράτηση φόρου. Το ποιες συναλλαγές θα χαρακτηρίζονται ως «συνήθεις» θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
2. Για τις περιπτώσεις που θα γίνεται παρακράτηση 26%, οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική, θα μπορούν θα διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους σε διάστημα τριών μηνών και όχι 12 όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του νόμου.

Έτσι, με βάση τη μορφή που έχει η διάταξη αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις που κάνουν συναλλαγές με χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος ή χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη συνεργαζόμενες, θα πρέπει να πληρώνουν παρακράτηση φόρου 26% επί της συναλλαγής και στη συνέχεια να δικαιολογούν ότι η συναλλαγή είναι πραγματική έτσι ώστε να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Με την παρακράτηση, μπαίνει ένα σοβαρό φρένο στις τριγωνικές συναλλαγές κάτι το οποίο ανέφερε επίμονα πριν από λίγο στην συνέντευξη τύπου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι για την «επιτυχία του μέτρου για την υιοθέτηση του οποίου πολλοί αντέδρασαν επειδή υπάρχουν συμφέροντα, ζητήθηκε η συνδρομή των εταίρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: