Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Διαγράψτε προσαυξήσεις

Διαγράψτε προσαυξήσεις

taxis-eforia.jpg

Η ρύθμιση-εξπρές, η οποία ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου, προβλέπει την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων εάν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο του φόρου που οφείλει | EUROKINISSI
Μοναδική ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με σημαντικό κέρδος γι’ αυτούς έχουν οι παλιοί οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν «φορτωθεί» μεγάλες προσαυξήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το κεφάλαιο που οφείλουν.
Η ρύθμιση-εξπρές, η οποία ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου, προβλέπει την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων εάν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο του φόρου που οφείλει. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να πληρώσει ο οφειλέτης οποιοδήποτε ποσό έναντι της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε.
Η ειδική εφαρμογή στο taxisnet, και συγκεκριμένα στην ενότητα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», λειτουργεί ήδη από την Παρασκευή και η διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι απλή. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα βλέπουν όλα τα χρέη τους αναλυτικά, με τις προσαυξήσεις ανά οφειλή και Ταυτότητα Οφειλής ανά χρέος. Θα επιλέγουν ποια οφειλή θέλουν να εξοφλήσουν με διαγραφή προσαυξήσεων και πληρώνοντας στην τράπεζα με την Ταυτότητα Οφειλής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα διαγράφει το ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, αν κάποιος οφειλέτης χρωστάει στην Εφορία 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000 είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 προσαυξήσεις, μπορεί να καταβάλει όλο το ποσό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσει 3.000 ευρώ, καθώς διαγράφονται άμεσα οι προσαυξήσεις. Εάν πληρώσει τα 1.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ της αρχικής οφειλής (το 50% του αρχικού χρέους), θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση-εξπρές, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φάση του νέου πλαισίου, δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογουμένου. Εχει ισχύ μέχρι τις 27 Μαρτίου, με στόχο να μπει άμεσα «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους. Στη συνέχεια αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων με όλες τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Αναλυτικές οδηγίες
Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ειδικότερα:
● Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.
● Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.
● Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.) στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις ΔΟΥ.
● Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη ΔΟΥ και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: